Turkije keurt lidmaatschap Finland tot NAVO goed

Enkele minuten voor middernacht hakte het Turkse parlement de knoop door. Finland is welkom in de NAVO. Zweden doorliep hetzelfde toetredingsproces, maar dat land moet nog even wachten.

Waarom is dit belangrijk?

De invasie van Rusland in Oekraïne deed heel wat Europese landen hun defensie onder de loep nemen. De Scandinavische landen Finland en Zweden, op een boogscheut van Rusland, dienden in mei 2022 een aanvraag in om onder de militaire paraplu van NAVO te mogen schuilen.

In het nieuws: Finland is op weg om het 31ste NAVO-land te worden, nadat het Turkse parlement vannacht unaniem de toetreding goedkeurde.

  • Voor 28 landen was het een gedane zaak. Alleen Hongarije en Turkije bleven de voet dwars zetten. Hongarije veranderde eerst van koers en keurde maandag al het lidmaatschap goed. Nu doet Turkije, als laatste land, hetzelfde.
  • Dit is niet het enige waarin de twee landen elkaar volgen. Want ook Hongarije maakte nog geen beslissing over de Zweden.
  • Late
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer