BELGA

Vandaag en morgen veel regen en wind met kans op wateroverlast, zondag overwegend droog

Nog tot en met morgennacht zal het op heel wat plaatsen in België hevig regenen. Het KMI kondigt daarom vanaf vanmiddag code geel voor regen af in het hele land. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd voor wie stormschade of wateroverlast ondervindt.

Vandaag is het winderig en zwaarbewolkt met de hele dag regen of buien. Het KMI verwacht dat de neerslagintensiteit deze namiddag of vanavond nog groter wordt en daarom geldt vanaf vanmiddag in het hele land code geel voor regen. 

Op 24 uur tijd kunnen de neerslaghoeveelheden overal oplopen tussen 30 en 50 liter per vierkante meter. Het blijft ook de hele dag hard waaien, met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 km per u, of lokaal zelfs meer.

Omdat het risico bestaat op stormschade of wateroverlast, heeft de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722 geactiveerd. Wie bijstand nodig heeft van de brandweer kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722.

Morgen blijft het de hele dag zwaarbewolkt met in vele streken nog vrij veel regen. In de provincies Luik, Namen en Luxemburg geldt code geel voor regen nog tot na middernacht, in de rest van het land geldt die tot 18 uur. 

De maxima schommelen morgen tussen 6 en 10 graden. De matige tot soms vrij krachtige westenwind zal naar de avond toe afnemen.

Zondag maakt de regen plaats voor opklaringen. In de ochtend verwacht het KMI plaatselijk nog enkele buien en in de Hoge Venen vallen mogelijk zelfs wat sneeuwvlokjes, maar in de namiddag wordt het overal overwegend droog met meer opklaringen vanaf het noorden. 

De maxima liggen zondag tussen 3 en 9 graden bij een matige noorden- tot noordoostenwind.  's Nachts wordt het vrij koud en is er kans op lichte vorst.

Wat betekenen die KMI-kleurcodes?

Het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weersfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Kort samengevat: bij code groen of geel is grote bezorgdheid niet nodig, voor gelijk welk weertype.

Meest gelezen