Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging

Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.

De ratificatie van de Finse aanvraag was niet meer dan een formaliteit geworden nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding.

Alle 276 aanwezige parlementsleden stemden donderdag voor de toetreding van het Noordse land.  Daarmee is Helsinki het 31e lid geworden van de alliantie, nadat 29 NAVO-landen al eerder hadden ingestemd met de toetreding.

Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord. Finland moet nu enkel nog de ‘akten van bekrachtiging’ naar Washington sturen, waar het verdrag van het bondgenootschap wordt bewaard.

Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat.

Finland zweerde, net als Zweden, lang om zich niet aan te sluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.

Partner Content