Finland wordt het 31ste lid van de NAVO.
Volledig scherm
PREMIUM
Finland wordt het 31ste lid van de NAVO. © AFP / Eva Beeusaert

Finland wordt lid van NAVO. Hoe reageert Poetin? “De Koude Oorlog was hier niets tegen”, zegt David Criekemans

Turkije geeft na lang aarzelen groen licht voor de NAVO-toetreding van Finland. Poetin krijgt er zo een grens met de NAVO van 1.300 kilometer bij. De Russische ambassadeur noemde Finland al een “legitiem doelwit”. Hoe zal Rusland reageren? Zal dit de oorlog in Oekraïne verlengen? “Dit is historisch en brengt alles in stroomversnelling”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen).

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhui­zen uit vrees voor Russische aanvallen

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de oorlog in Oekraïne. Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS.
  2. Hof besluit dat straf van 20 jaar cel voor R. Kelly terecht is

    Hof besluit dat straf van 20 jaar cel voor R. Kelly terecht is

    De straf van twintig jaar cel voor R. Kelly voor kinderporno en afpersing is terecht. Dat oordeelt het hof in Chicago in het hoger beroep dat diende, meldt ABC News. Kelly werd in 2021 schuldig bevonden aan onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en meisjes te misbruiken. De voormalige zanger werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. Kelly werd later in Chicago veroordeeld tot nog eens twintig jaar cel. De Amerikaan ging tegen beide uitspraken in beroep.