Ā© Alik Dreesen

Renovatie van Plantenpaleis in Plantentuin Meise is helemaal klaar

In de Plantentuin van Meise gaan op 1 april de laatste twee gerenoveerde serres van het Plantenpaleis open. Met de opening van de Mediterrane kas en het Nevelwoud is de renovatie en herinrichting van het Plantenpaleis na 20 jaar afgerond.

Het Plantenpaleis in de Plantentuin van Meise werd gebouwd in de jaren 1950. Het is een complex dat bestaat uit 13 serres met een totale oppervlakte van 1 hectare.Ā Het herbergt enkele van de rijkste ecosystemen van de planeet, zoals tropische regenwouden, woestijnen, savanne en moerassen. De renovatie heeft 20 jaar geduurd.Ā 

Volle grond

Kas na kas hebben de potplanten een plekje in volle grond gekregen, vergezeld van nieuwe informatiepanelen en aangepaste voorzieningen om het publiek te ontvangen. "Met de aanplanting van de Mediterrane kas en het Nevelwoud is de renovatie van de 13 kassen van het Plantenpaleis eindelijk voltooid", vertelt Marc Reynders, wetenschappelijk beheerder van de collecties onder glas.Ā 

Nevelkas

De blikvanger van de Nevelkas is een 7 meter hoge kunstmatige rots waaruit verschillende watervallen stromen.Ā Nevelwouden zijn hooggelegen bossen die je op verschillende continenten in de tropische bergen kan vinden op een hoogte van ongeveer 2.500 meter. Het is er overdag warm en ā€™s nachts fris, alsof het altijd lente is. Dalende koude lucht botst hier met stijgende warme en vochtige lucht. Die gaat daardoor condenseren, zodat hier altijd nevel hangt. De planten in deze kas komen uit deze zone en hebben gemeen dat ze hun water grotendeels uit nevel halen.

Een blik op de rots met watervallen in  de Nevelkas
Ā© Alik Dreesen

Mediterrane kas

"De Mediterrane kas bestaat uit terrassen aangelegd met gele kalksteen uit de Bourgogne", legt Reynders uit. "Een waterspuwer, afkomstig van de vorige locatie van de Plantentuin in Brussel ā€˜den Botaniqueā€™, verhoogt de dynamiek en zorgt hier voor een rustgevend geluid.Ā Mediterrane planten, vaak rijk geparfumeerd, groeien niet alleen rond de Middellandse Zee maar ook in CaliforniĆ«, Chili, Zuid-Afrika, AustraliĆ« en de Canarische Eilanden.

De waterspuwer in de mediterrane kas
Ā© Alik Dreesen

De nieuwe serres zijn vanaf 1 april open voor het publiek. De toegang tot de serres is inbegrepen in het toegangsticket voor de Plantentuin.

Meest gelezen