Voedselhistoricus ontkracht mythes over Italiaanse keuken: “Gerechten zijn meer Amerikaans dan Italiaans”
De Italiaanse keuken ligt de Italianen nauw aan het hart. Maar tot grote verbazing van velen, blijkt de oorsprong van heel wat Italiaanse klassiekers buiten de landsgrenzen van het Zuid-Europese land te liggen. Alberto Grandi, een Italiaanse voedselhistoricus en jurylid van het wereldkampioenschap tiramisu, heeft zijn carrière gewijd aan het ontkrachten van de mythes rond Italiaans eten – en daarmee shockeert hij heel wat landgenoten.
Uit onderzoek van Grandi blijkt dat veel gerechten die over het algemeen als ‘typisch Italiaans’ worden geadverteerd, vaak ontstaan zijn in andere landen – voornamelijk de Verenigde Staten. Zo is tiramisu, het ontzettend populaire dessert, een relatief recente uitvinding. Pas in de jaren 1980 kwam het recept voor het eerst voor in kookboeken. Mascarpone, het hoofdingrediënt, was voor de jaren 1960 zelfs moeilijk te vinden buiten Milaan. De koekjes die deel uitmaken van het gerecht – lange vingers, ook wel Pavesini in het Italiaans – zijn een supermarktsnack die pas in 1948 op de markt kwamen.
Migratie naar VS
Ook pasta carbonara en pizza zijn niet zo Italiaans als we denken: de gerechten zijn overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. In het verhaal van de moderne Italiaanse keuken leiden vele wegen naar Amerika, aldus Alberto Grandi. In de negentiende en twintigste eeuw trokken heel wat Zuid-Italianen naar Noord- en Zuid-Amerika. Hun migratie was volgens Grandi vormend voor de Italiaanse keuken zoals we die vandaag kennen. “De Italiaanse keuken is echt meer Amerikaans dan Italiaans”, zei Grandi in een interview aan de Britse krant ‘Financial Times’.
Italianen die na enkele jaren terugkeerden naar hun geboorteland, brachten sterk verbeterde recepten mee uit de VS. Daar beschikten ze over meer ingrediënten dan in Italië. Door de opkomst van de industriële revolutie, konden de gerechten en ingrediënten op grote schaal geproduceerd worden en werden ze wereldwijd populair. Van de authenticiteit en ambachtelijkheid van de Italiaanse keuken schiet dus weinig over.
Ontstaan van mythes
Waar komen de leugens en mythes over de origines van de gerechten dan precies vandaan? Dat heeft volgens Grandi alles te maken met de industriële revolutie én de geslaagde marketing van de Italiaanse keuken. Producenten adverteren hun producten met Italiaanse vlaggetjes op de verpakking en kleven overal het woord ‘authentiek’ op. Dat begrijpt de voedselhistoricus maar al te goed, want ze hebben er belang bij om hun product een mythisch verleden toe te schrijven. “Maar het is oneerbiedig tegenover de vele Italianen die vanwege de armoede zijn geëmigreerd”, aldus Grandi.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Van klassieke tot vergeten groenten: deze 5 recepten tover je volgende week met veel plezier op tafel
Vind je het ook altijd moeilijk om ieders eetvoorkeuren in de week op tafel te krijgen? HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman zorgen voor een mooie mix van allerlei soorten keukens waar je iédereen mee tevereden stemt. Van een gezonde groentelasagne tot klassiek witloof met witte pens en originele taco’s met steak en burrata. Smakelijk! -
-
Mag je de zeste van een gewone citroen gebruiken in je maaltijden of is het schadelijk?
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Italiaanse keuken is niet meer de populairste ter wereld. Deze gerechten stoten pizza en pasta van de troon
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”