Twee verdachten uit Heist-op-den-Berg aangehouden in gerechtelijk onderzoek rond cybercrime

Het Antwerpse parket heeft twee verdachten uit Heist-op-den-Berg aangehouden in een gerechtelijk onderzoek rond cybercrime. De twee twintigers werden opgepakt nadat ze al een tijd in het vizier liepen van de politie. Er werd ook nog een derde verdachte opgepakt, maar die werd vrijgelaten onder voorwaarden.

In Heist-op-den-Berg heeft de lokale politie in samenwerking met de federale gerechtelijke politie dinsdag drie twintigers opgepakt in een onderzoek naar oplichting en phishing. Dat meldt het Antwerpse parket. Twee van de drie verdachten blijven voorlopig aangehouden.

Het onderzoek startte twee jaar geleden. De hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Heist-op-den-Berg, kwam al een aantal keren in het vizier van de speurders en werd dat jaar ook al even aangehouden. Via aangetroffen gsm's konden de speurders een beter beeld krijgen van phishing en er kwam een tweede 21-jarige man uit Heist-op-den-Berg in het vizier. Samen zouden de twee verdachten 91 feiten van oplichting hebben gepleegd met contactloze frauduleuze transacties.

Later kwamen de speurders uit bij een Facebookprofiel waarmee de twee verdachten hun slachtoffers zochten op het platform van Facebook Marketplace. Het onderzoek leidde naar nog 8 andere Facebookprofielen. 

In totaal zou de bende meer dan 1 miljoen euro hebben verdiend door oplichting. Dinsdag voerde de politie huiszoekingen uit op vier verschillende adressen in Heist-op-den-Berg en Ranst. De twee verdachten werden opgepakt, samen met een 23-jarige vrouw. De vrouw werd later vrijgelaten onder voorwaarden. De twee mannen blijven voorlopig aangehouden. 

Meest gelezen