Opnieuw lijst met 49.000 Belgische rekeningen in buitenland

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de Belgische fiscus gegevens over mogelijke rekeningen met zwart geld bij buitenlandse banken doorgestuurd. In totaal gaat het om gegevens van 49.000 rekeningen van Belgen in Zwitserse en Luxemburgse banken.
AP2008

Noordrijn-Westfalen is al langer actief bezig met het opsporen en vergaren van informatie over mogelijke belastingfraude in Europa. De overheid van die Duitse deelstaat heeft nu computerschijven met gegevens over 160.000 rekeningen bij Luxemburgse en Zwitserse banken in handen gekregen.

Die worden nu doorgestuurd naar de fiscale administraties van de 19 landen die betrokken zijn bij de zaak, onder hen dus België. De meeste van die rekeningen zijn eigendom van Duitsers (54.000), maar er zijn opvallend ook veel Belgen bij, namelijk iets meer dan 49.000. Daarnaast zijn er kleinere aantallen Nederlanders, Fransen, Spanjaarden en Italianen.

Hoe Noordrijn-Westfalen aan die gegevens is gekomen, is nog niet duidelijk. Dat wil ook nog niet zeggen dat het gaat om illegale praktijken. Uiteraard mag u rekeningen openen in banken in het buitenland zoals in Luxemburg of Zwitserland, maar u moet de Belgische fiscus daar wel van op de hoogte stellen. Zo niet bestaat het vermoeden dat er iets mis is met de herkomst van het geld, dat het gaat om zwart geld of om belastingontduiking.

Noordrijn-Westfalen kreeg vanuit Frankrijk ook nog een andere harde schijf met gegevens over stichtingen en postbusbedrijven bij Zwitserse banken. In november vorig jaar stuurde Noordrijn-Westfalen Griekenland gegevens door over mogelijke belastingfraudeurs. 

Probleem bij al die zaken is dat de gegevens vaak illegaal verkregen zijn voor ze worden overhandigd aan de overheid en dat zet vraagtekens achter de bewijskracht.

Meest gelezen