Game over voor Virgin Orbit: roemloos einde dreigt voor ruimtevaartbedrijf van Richard Branson

Het aandeel Virgin Orbit, een spin-off van Richard Bransons ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, valt als een baksteen nadat het bedrijf gisteren aankondigde de activiteiten te staken en het gros van de jobs te moeten schrappen.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds enkele jaren is er een ware space race aan de gang. Talrijke start-ups zoals Virgin Orbit hebben met wisselend succes geïnvesteerd in een sector die voorheen voornamelijk was voorbehouden aan overheidsinstanties. Het lijkt er echter meer en meer op dat Virgin Orbit zal verdwijnen.

In het nieuws: de genadeslag voor Virgin Orbit?

  • Dan Hart, de baas van Virgin Orbit, vertelde gisteren zijn werknemers dat het bedrijf “in de nabije toekomst” zijn activiteiten zou staken.
  • Het personeel wordt ook met 85 procent ingekrompen, wat betekent dat 675 werknemers hun baan verliezen.
  • De oorzaak volgens een melding bij beurswaakhond SEC: “Het onvermogen van het bedrijf om betekenisvolle funding veilig te stellen”. Het bedrijf zoekt al enige tijd naar een nieuwe investeerder, maar kon geen deal over de streep trekken.
  • Het aandeel staat op 97 procent koersverlies tegenover een jaar geleden.

Opmerkelijk: een gouden parachute voor de hogere kaderleden.

Op donderdag, net voor de aankondiging van de CEO, had de raad van bestuur van Virgin Orbit een “gouden parachute” vertrekregeling goedgekeurd voor senior leidinggevenden, voor het geval zij zouden worden ontslagen “na een wijziging van de controle” van het bedrijf, aldus de Amerikaanse media.

Uitgezoomd: Britse misser breekt zuur op.

  • Het bedrijf werd in 2017 gevormd uit Virgin Galactic (gericht op ruimtetoerisme) met miljardair Richard Branson als hoofdaandeelhouder (75 procent) en richtte zich vooral op het in een baan om de aarde brengen van kleine satellieten.
  • Virgin Orbit had een veelbelovende start, met een succesvolle eerste vlucht in een baan om de aarde in januari 2021, na één mislukking. Haar in de lucht gelanceerde raket, LauncherOne, voltooide vervolgens met succes nog drie missies, allemaal vanaf de Californische basis Mojave.
  • In 2022 begon de situatie echter te verslechteren: verschillende missies werden uitgesteld en uiteindelijk geannuleerd. De aandelenkoers van het bedrijf bleef in de loop van het jaar dalen.
  • Maar de klad kwam er echt in te zitten vanaf januari van dit jaar, toen de eerste missie vanuit het VK mislukte.
Meer