Alles voor de diertjes, niks voor de arme kindjes. Is deze foto op Brussels Airport écht?

Een foto die de afgelopen dagen op sociale media de ronde deed, laat uitschijnen dat we meer begaan zijn met het lot van dieren dan van kinderen in hongersnood. Klopt de foto wel? Wij zochten het uit.

tg

Brussels Airport steunt verschillende goede doelen en heeft onder meer glazen collectebussen geplaatst waarin passagiers een bijdrage kunnen stoppen voor het Rode Kruis, SOS Kinderdorpen, Unicef en WWF.

Maar als we de foto van de collectebussen die op sociale media verscheen moeten geloven, geven we liever geld aan dieren dan aan arme kindjes. De bus van Unicef is zo goed als leeg, die van het WWF is half gevuld met bankbriefjes.

“Wij hebben die collecteboxen geplaatst. Het zijn de organisaties zelf die ze leegmaken. Hoeveel er in steekt, weten wij zelf niet”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport.

Dat het Wereld Natuurfonds veel meer centen krijgt dan Unicef of het Rode Kruis bijvoorbeeld, zoals blijkt op de foto, “is een misvatting”, stelt An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen.

“De bus van het Rode Kruis is op 28 maart leeggemaakt. Het geeft dus een verkeerd beeld. Het brengt ons jaarlijks toch een mooi bedrag van zo’n 25.000 euro op”, zegt Luyten.

Hongersnood in Afrika

Hetzelfde verhaal bij Unicef. “Mensen zijn helemaal niet zo harteloos naar hongerende mensen toe dan de foto laat uitschijnen. Dat er zo weinig geld in de collectebus van Unicef zit, komt omdat we ze zeer recent hebben leeggemaakt. Het lot van de hongerende bevolking, laat ons zeker niet koud, zo blijkt ook uit de respons die we krijgen op 1212 voor de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië”, zegt Philippe Henson van Unicef.

WWF heeft de collectebus recent niet leeggemaakt, vandaar wellicht het feit dat het lijkt alsof zij veel meer giften krijgen dan de anderen.

Natuurbeweging WWF zag in het voorbije financieel jaar, dat liep tot 30 juni 2016, zijn inkomsten ruim verdubbeld. Het goede resultaat is voornamelijk te danken aan één gulle schenker, die de organisatie ruim 10 miljoen euro naliet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen