Nicolas Maeterlinck

Agentschap Opgroeien tikt OCMW Oosterzele op de vingers voor gebrekkig toezicht op kinderopvang

Het Agentschap Opgroeien heeft het OCMW van Oosterzele op de vingers getikt in verband met de organisatie van de kinderopvang bij enkele onthaalouders en een crèche. "Het OCMW moet een aantal procedures in orde brengen om aan alle voorwaarden voor een vergunning te kunnen voldoen", zegt het Agentschap. De aanmaning kwam er nadat in februari een kinderopvang werd gesloten. 

Het Agentschap Opgroeien stuurde het OCMW een aanmaning nadat in februari de crèche Olio werd gesloten na wantoestanden. De gemeente heeft 3 onthaalouders en 1 crèche onder haar vleugels. Ze is de organisator van de opvang, maar de uitbating gebeurt privé. "De wantoestanden in Olio hadden het lokaal bestuur van Oosterzele waakzamer moeten maken", vindt Opgroeien. 

Onvoldoende geschikt en integer

Het Agentschap Opgroeien heeft vragen bij de manier waarop het OCMW zijn taak als organisator van de kinderopvang uitvoert. "Geschiktheid en integriteit impliceren dat de organisator voldoende beleidsvoerend vermogen heeft om te zorgen voor de nodige acties, informatie en kennis in de kinderopvanglocatie om conform de vergunningsvoorwaarden kwaliteitsvolle opvang te organiseren", schrijft het Agentschap. "Opgroeien stelt vast dat de organisator hierin tekortschiet."

Plan van aanpak klaar

OCMW-schepen Els De Turck (CD&V) legt uit dat het vooral een administratieve kwestie is en dat het gaat over procedures die op papier moeten staan en beter moeten uitgewerkt worden. "We moeten 3 dingen in orde brengen: permanentie, klachtenprocedure en crisisprocedure. Er is al een plan van aanpak klaar."

Permanentie

In verband met permanentie legt het Agentschap Opgroeien uit dat de uitbaters van de kinderopvang een contactpersoon moeten hebben waar ze dag en nacht terechtkunnen. "Die persoon is er al", zegt de schepen. "Vorig jaar is er een voltijdse functie voorzien voor de dienst kinderopvang. Die dienstverantwoordelijke valt onder de jeugddienst. Het is iemand die maatschappelijk werker en psychologe is." 

Crisis- en klachtenprocedure

Voorts werkt het OCMW aan de schriftelijke uitwerking van procedures over detectie van grensoverschrijdend gedrag en integriteit. Ze beklemtoont dat het OCMW nu ook al huisbezoeken deed om te zien of alles goed liep, zowel verwacht als onverwacht. Maar nu moet uitgeschreven worden hoeveel keer die bezoeken bijvoorbeeld nodig zijn, wat er precies gecontroleerd wordt. 

Er is ook al een klachtenprocedure, zegt de schepen, maar ook die  moet beter uitgeschreven worden.

Intussen is het aantal personeelsleden om dat in orde te brengen opgetrokken. Het Agentschap opgroeien bevestigt dat er al gesprekken geweest zijn met het OCMW en dat die constructief zijn verlopen.

Meest gelezen