Onderzoek naar artificiële intelligentie pauzeren? "Evolutie is niet tegen te houden, economisch belang is te groot"

Je kan het onderzoek naar artificiële intelligentie niet zomaar pauzeren. Dat zegt technologie-ondernemer Peter Hinssen in "De markt". Eerder deze week riepen honderden experts, onder wie Elon Musk, op om dat onderzoek te pauzeren, omdat AI “ernstige risico’s voor de samenleving" zou inhouden, maar daarvoor is het economisch belang van de technologie te groot, stelt Hinssen.

Artificiële intelligentie is zeker niet nieuw, maar met ChatGPT van OpenAI won de technologie enorm aan bekendheid en populariteit bij het grote publiek. Plots kon een machine teksten schrijven of gesprekken voeren zoals een mens, of die indruk kregen we toch. Want de chatbot kan uiteraard niet redeneren en zet gewoon de meest logische woorden achter elkaar, wanneer die een vraag krijgt.

De technologie slaat alleszins aan: in 5 dagen tijd gebruiken meer dan een miljoen mensen ChatGPT en na twee maanden zijn dat er al 100 miljoen. Ter vergelijking: TikTok had daar negen maanden voor nodig en Instagram meer dan twee jaar.

Technologiebedrijf Microsoft springt snel mee op de kar en introduceert ChatGPT in haar zoekmachine Bing. Ze gaat een partnerschap aan met OpenAI en investeert miljarden in de technologie. Het bedrijf wil zo de concurrentie aangaan met Google, die op dit moment bijna een monopolie heeft op online zoeken. 

“Googelen is een werkwoord geworden”, vertelt technologie-ondernemer Peter Hinssen in “De markt”. “85 procent van de mensen die iets opzoeken via een computer gebruiken de zoekmachine van Google en op de smartphone is dat zelfs 97 procent.”

BEKIJK - "Wie wint de strijd om AI?":

Videospeler inladen...

Gevaren van AI

Hinssen licht toe hoe Bing dankzij ChatGPT op een andere manier antwoorden formuleert dan Google dat doet. Wie iets opzoekt, krijgt geen klassiek lijstje met links waar je zelf op zoek kan gaan naar een antwoord op je vraag, maar krijgt gewoon onmiddellijk een antwoord. 

Maar net daar schuilt voor heel wat experts het gevaar van de technologie. Honderden experts riepen eerder deze week op om het onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie te pauzeren, omdat de technologie “ernstige risico’s voor de samenleving zou inhouden”.

ChatGPT, maar ook andere AI-chatbots leveren vaak indrukwekkende teksten af, maar die kloppen daarom niet altijd. Ze blijken ook regelmatig referenties te verzinnen, maar omdat de teksten zo coherent en geloofwaardig overkomen, zouden gebruikers wel eens misleid kunnen worden.

Wie wint de strijd?

Het klopt dat AI niet altijd juiste informatie levert, “maar het is een evolutie die niet meer tegen te houden is”, aldus Hinssen. “Niet alleen Microsoft en Google zijn ermee bezig, maar ook honderden andere bedrijven. Het is een enorme economische strijd en het is niet haalbaar om nu aan iedereen te vragen om even zes maanden hun werk stop te zetten.”

Een economische strijd dus, maar wie wint er? “Google verdient op dit moment met haar zoekmachine meer dan 160 miljard dollar per jaar. Met elke procent die Microsoft via Bing kan afsnoepen van het aandeel van Google winnen ze dus bijna twee miljard”, maakt Hinssen de rekensom.  

BEKIJK - Zo verliep de strijd tussen Google en Microsoft de laatste decennia:

Videospeler inladen...

"Google hoeft niet meteen iemand te vrezen, want het heeft ook zelf de nodige technologie in huis, maar Microsoft is nu wel de eerste die AI commercieel heeft ingezet", stelt Hinssen vast. "De laatste weken heeft Microsoft heel wat risico’s genomen om haar AI-chatbot aan het publiek te tonen, en met resultaat."

Wie uiteindelijk de strijd om AI zal winnen, is nog koffiedik kijken. “Google heeft het op dit moment moeilijk, omdat het de laatste twintig jaar eigenlijk enkel succes heeft gekend en nu voor de eerste keer een tegenstander heeft die tegen haar kar rijdt, maar het belooft een spannende strijd te worden", besluit Hinssen die benadrukt dat ook andere spelers zoals Meta en Apple ondertussen natuurlijk niet stilzitten.

Meest gelezen