Van verrassing René Martens tot de historische zege van Lotte Kopecky: de favoriete Ronde-momenten van onze wielercommentatoren

Het is hoogdag, want vandaag wordt de Ronde van Vlaanderen gereden. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer gidsen ons op Eén door de mannenwedstrijd en Christophe Vandegoor doet hetzelfde op Radio 1. Daarna nemen Ruben Van Gucht en Ine Beyen het woord voor de aankomst van de vrouwen. Vijf commentatoren die samen een vat vol Ronde-verhalen zijn. Ze kiezen elk een moment uit de lange geschiedenis van Vlaanderens Mooiste die ze vandaag met ons willen delen.

1999: drie Belgen rijden samen naar de finish in Meerbeke

Karl Vannieuwkerke neemt ons graag even terug mee naar 1999. Volgens de overlevering is Frank Vandenbroucke aan de vooravond van die Ronde stevig op de lappen geweest met teamgenoot Phillippe Gaumont. Toch tonen ze zich op zondag beresterk. 

Ondanks een valpartij keert Vandenbroucke - met hulp van diezelfde Gaumont, die later ook valt - terug naar de kop van de koers. Daar treft hij landgenoten Johan Museeuw en Peter Van Petegem aan, onderling vechten ze uit wie de Ronde van 1999 op zijn palmares mag zetten. "Heel die Ronde was puur koersgenot", aldus Vannieuwkerke.

BEKIJK - Museeuw, Van Petegem en Vandenbroucke sprinten voor de zege:

Videospeler inladen...

1982: René Martens wint als eerste Limburger de Ronde van Vlaanderen

José De Cauwer houdt fijne herinneringen over aan de Ronde van 1982. Het jaar waarin de eerste Limburger de klassieker op zijn naam mag schrijven. René Martens, die niet meteen tot de topfavorieten behoorde, demarreert aan de voet van de Muur om een geldpremie te winnen voor de eerste die daar boven komt. 

Op de top heeft hij een kloofje van een 20-tal seconden met de favorieten en op aangeven van José De Cauwer, die op dat moment adjunct-ploegleider is, trekt hij zijn inspanning - met succes - door tot aan de finish. 

BEKIJK - In Vive le Velo blikt René Martens terug op zijn solo-overwinning in de Ronde van 1982:

Videospeler inladen...

2022: Lotte Kopecky schrijft geschiedenis en wint als tweede Belgische ooit de Ronde

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen ziet het levenslicht in 2004. Ex-wielrenster Ine Beyen reed Vlaanderens Mooiste zelf vijf keer (beste resultaat: 46e in 2011) en geeft ondertussen al enkele jaren commentaar bij de wedstrijd voor Sporza. 

Vooral de overwinning van Lotte Kopecky vorig jaar, die op dat moment ook Belgisch kampioen was, is een moment dat ze nooit meer zal vergeten. "Ik heb zelf met Lotte in het team gereden en om vanop de eerste rij te mogen meemaken hoe ze - in die Belgische driekleur - topfavoriete Annemiek van Vleuten vloert in de sprint, dat was fantastisch."

BEKIJK - De zegetocht van Lotte Kopecky in de Ronde van Vlaanderen 2022 met commentaar van Ine Beyen en Ruben Van Gucht:

Videospeler inladen...

1998: De Leeuw van Vlaanderen wint voor de derde keer de Ronde

In 1998 wint Johan Museeuw voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen. Ruben Van Gucht maakte dat moment als kleine jongen van dichtbij mee. "Ik was toen 11 jaar oud en ben met mijn broer, vader en grootvader naar de koers gaan kijken. We hebben de renners verschillende keren zien passeren, maar vooral de passage op de Bosberg, toen Museeuw al alleen op weg naar de finish was, is blijven hangen." 

"Wij stonden enkele honderden meters voorbij die Bosberg en ik herinner me het aanzwellende lawaai van het publiek toen Museeuw de heuvel opreed. Dat geluid ging crescendo en stopte plots toen hij boven was, omdat daar bijna geen volk meer stond. En in die sacrale stilte kwam de Leeuw van Vlaanderen op ons af gedenderd."

BEKIJK - Een ontketende Johan Museeuw beteugelt solo de Bosberg:

Videospeler inladen...

1985: een van de zwaarste edities uit de geschiedenis van de Ronde

De Ronde van Vlaanderen van 1985 staat bekend als een van de zwaarste, of misschien wel dé zwaarste editie, uit de geschiedenis van de Ronde. Van de 173 renners die aan de start komen, bereiken er slechts 24 de finish. Helemaal op kop: Belgisch kampioen Eric Vanderaerden, die in slechte weersomstandigheden altijd wat meer kon. 

"Ik was toen 13 jaar oud en die Ronde is een van mijn betere jeugdherinneringen", vertelt Christophe Vandegoor. "Vooral het eerste beeld van de uitzending herinner ik me nog levendig: een helikopterbeeld waarop een en al regen te zien is."

BEKIJK - Eric Vanderaerden trotseert de erbarmelijke weersomstandigheden en komt alleen aan in Meerbeke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen