BEKIJK - Verjaardagstaart op het startpodium, twee op een rij voor Lotte Kopecky en frietjes voor Tadej Pogacar: de opvallendste beelden uit de Ronde

De winnaars van de Ronde van Vlaanderen zijn bekend: bij de vrouwen verovert Lotte Kopecky op dominante wijze haar tweede zege op rij, bij de mannen wint de Sloveen Tadej Pogacar voor de eerste keer. Zoals verwacht kleurde hij samen met Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert de finale van Vlaanderens Mooiste, maar uiteindelijk trok de tweevoudige Tourwinnaar aan het langste eind. Van der Poel werd tweede, Van Aert vierde. We bundelen in dit artikel de opvallendste beelden van de dag.

Lotte Kopecky heeft voor het tweede jaar op een rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen, niet in de sprint zoals vorig jaar, maar na een indrukwekkende solo. Met twee zeges wordt ze meteen mederecordhouder in de Ronde. Lees het volledige wedstrijdverslag op Sporza.

BEKIJK - Lotte Kopecky rijdt de concurrentie uit de wielen op de Oude Kwaremont:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Kopecky rijdt na een indrukwekkende solo als eerste over de finish in Oudenaarde:

Videospeler inladen...

Voor de mannenkoers voorspelden kenners op voorhand al dat dit de Ronde van Vlaanderen van de Grote Drie zou worden en zo geschiedde: op de Koppenberg degraderen Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert de rest van het veld tot figuranten.  

Met z’n drieën duiken ze de finale in, op zoek naar de vroege vlucht waaruit de Deen Mads Pedersen ondertussen is weggeglipt. Op de Kruisberg ontbindt Van der Poel zijn duivels, Pogacar kan volgen, maar Wout Van Aert moet passen. Hij keert nooit meer terug naar de kop van de koers, maar sprint uiteindelijk wel nog naar een vierde plaats.

BEKIJK - Wout Van Aert moet Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar laten gaan op de Kruisberg:

Videospeler inladen...

Op de derde en laatste beklimming van de Oude Kwaremont raapt Pogacar alle vluchters op, hij stoomt solo door richting finish in Oudenaarde. Enkel Van der Poel kan nagenoeg gelijke tred houden, maar geraakt nooit meer tot bij Pogacar. Hij strandt aan de finish op een dikke tien seconden van de Sloveen.

BEKIJK - Tadej Pogacar wint de Ronde:

Videospeler inladen...

Pogacar schrijft zo een derde monument op zijn naam. Op de vraag of hij ook Parijs-Roubaix kan winnen, antwoordt hij tijdens het interview achteraf dat hij daarvoor nog wat kilo's moet bijkomen. Daar kan hij onmiddellijk mee beginnen, want na het korte persmoment krijgt hij meteen een pak friet voorgeschoteld. 

BEKIJK - Frieten voor winnaar Tadej Pogacar:

Videospeler inladen...

Volksfeest op de Oude Kwaremont

De Oude Kwaremont speelde zoals gewoonlijk opnieuw een cruciale rol in het koersverloop, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Onze reporter ter plaatse Tijs Neyrinck stelde vast dat meer dan 40.000 supporters post hadden gevat op de mythische heuvel om het spektakel van dichtbij mee te maken. 

BEKIJK - Tijs Neyrinck brengt verslag uit vanop de Oude Kwaremont terwijl het peloton achter hem doorraast:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Heel wat wielerfans hebben al vroeg postgevat op de Oude Kwaremont en houden er op verschillende manieren de sfeer in:

Videospeler inladen...

Kort na de passage op de Oude Kwaremont vindt in de mannenwedstrijd een massale valpartij plaats in het peloton. Een renner van Bahrain probeert via de graskant naar voren op te schuiven, maar verliest in een plas de controle over het stuur. 

BEKIJK - Massale valpartij in het peloton:

Videospeler inladen...

De ongelukkige renner die de crash veroorzaakte is Filip Maciejuk, hij wordt uit koers gezet en biedt niet veel later zijn excuses aan, maar het kwaad is geschied. Voor heel wat renners zit de koers erop, ook Wout Van Aert komt niet ongeschonden uit de valpartij en moet met een wonde aan de knie de rest van de wedstrijd afwerken.

BEKIJK - Wout Van Aert ontsnapt niet aan het tumult:

Videospeler inladen...

Duizenden fans aan de start

De voorbije jaren was de Grote Markt van Antwerpen het toneel voor de start van de Ronde, maar dit jaar keerde Vlaanderens Mooiste terug naar Brugge. Duizenden fans - 12.000 volgens burgemeester Dirk De Fauw - zakten af naar de Grote Markt waar de protagonisten van vandaag als rocksterren werden voorgesteld. 

De Eritreër Biniam Girmay, die vorig jaar Gent-Wevelgem won, wordt vandaag 23 jaar en werd daarom op het startpodium getrakteerd op verjaardagstaart.

TDWsport

Na de ploegvoorstelling mocht burgemeester van Brugge Dirk De Fauw (CD&V) de historische woorden uitspreken, waarmee Vlaanderens Mooiste traditioneel op gang wordt geschoten. 

BEKIJK - "Heeren, vertrekt":

Videospeler inladen...

Kort na de start reed het peloton door Knesselare, het geboortedorp van wijlen Bjorg Lambrecht die vandaag 26 zou geworden zijn. Het jonge koerstalent overleed op 5 augustus 2019 na een tragische val tijdens de Ronde van Polen.

Zijn zus Britt, die voor wielerploeg Lotto-Dstny werkt, vertelde deze week bij Sporza dat ze hoopte dat de passage door Knesselare een feest zou worden voor de jarige Bjorg Lambrecht. Een oproep die gehoor kreeg in de Oost-Vlaamse deelgemeente van Aalter.

BEKIJK - Knesselare brengt een eerbetoon aan Bjorg Lambrecht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen