(archieffoto).
Foto: Olivier-Guy Demoulin

Treinverkeer tussen Herentals en Turnhout weer op gang na urenlange hinder door kabeldiefstal 

Het treinverkeer tussen Herentals en Turnhout is opnieuw hervat nadat het urenlang volledig in beide richtingen onderbroken was. Dat laat spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel weten. De hinder was het gevolg van een kabeldiefstal. Een tiental overwegen in de buurt werkten urenlang ook niet. 

De diefstal vond rond 5 uur plaats op het grondgebied van Herentals. Koperdieven gingen in de buurt van een overweg aan Bosberg aan de haal met 200 meter stroomkabel. De schade was vrij groot, zegt Thomas Baeken, de woordvoerder van Infrabel. "Die kabels voeden de seininrichting aan de overwegen, de sensoren die treinen detecteren, de lichten die het verkeer regelen... Dat was allemaal verstoord."

Door de schade waren een tiental overwegen tussen Herentals en Turnhout dicht. De politie regelde het verkeer aan de overwegen, in samenspraak met het seinhuis van Infrabel. Technische ploegen van Infrabel zijn ter plaatse uren lang in de weer geweest om de schade te herstellen. "Verschillende kabels moesten vervangen worden. We proberen dat altijd zo snel mogelijk in orde te krijgen", zegt Baeken. Reizigers tussen Herentals en Turnhout konden gebruikmaken van de bussen van De Lijn.

Het fenomeen van de kabeldiefstallen steekt sinds een tweetal jaar opnieuw de kop op, zegt Infrabel. Zeker in 2022 waren er heel wat feiten: 466 of drie maal zoveel als het jaar daarvoor. De spoornetbeheerder neemt maatregelen en acties om zijn infrastructuur beter te beveiligen.

Meest gelezen