Hoe moet je beleggen in turbulente tijden?

Jürgen Hanssens, auteur van het boek “Beleggen in turbulente tijden”, geeft in een gesprek met Business AM enkele tips over hoe je moet beleggen wanneer het volatiliteit troef is op de beurzen.


Beluister het volledige gesprek met Jürgen Hanssens:


De details: 2023 was tot nu toe, door onder meer de renteverhogingen en bankencrisis, een zeer turbulent jaar voor de beleggers. Hanssens geeft daarom enkele tips over hoe je moet beleggen wanneer de financiële markten zich in woelig vaarwater bevinden.

  • “Allereerst is het belangrijk om een portefeuille samen te stellen die uit verschillende activa bestaan”, steekt hij van wal. “Wanneer er turbulente tijden aanbreken, is het goed idee om meer aandacht te hebben voor de veilige havens. Ik denk dan bijvoorbeeld aan cash, obligaties en defensieve aandelen.”
  • Wie voornamelijk in beursgenoteerde aandelen wil beleggen, kan zijn gading vinden in holdings. Dat zijn bedrijven die zelf investeren in andere ondernemingen. “Door aandelen van een holding te kopen, beleg je meteen in meerdere bedrijven”, verduidelijkt Hanssens. “Die holdings noteren meestal met een korting tijdens turbulente tijden. Wanneer de trend keert, kan je verwachten dat die onderwaardering afneemt.”
  • Daarnaast raadt de auteur dividendaandelen aan. “Mijn voorkeur gaat dan uit naar zogenaamde dividendaristocraten. Dat zijn beursbedrijven die jaar na jaar op een consistente basis een dividend uitkeren. Ze trekken die winstdeelnames doorgaans ook op”, klinkt het.

TINA: Voorts merkt Hansssens op dat het concept “TINA” (there is no alternative) nu plaats moet ruimen voor “TAPAS” (there are plenty of alternatives).

  • “Door de stijgende rentes zijn aandelen niet langer het enige alternatief voor beleggers die op zoek zijn naar rendement”, verduidelijkt hij. “Vandaar dat het nu opnieuw belangrijk is om je toe te spitsen op meerdere activaklassen.” (kg)
Meer