Grote spoorwerken in en rond het station van Hasselt: geen treinverkeer tussen Hasselt-Tongeren en Hasselt-Sint-Truiden 

De aangekondigde grote spoorwerken in en rond het station van Hasselt zijn gestart. Van 1 tot en met 16 april worden er verschillende werken uitgevoerd zoals het plaatsen van nieuwe sporen, bovenleidingen en wissels. Door de werken is er twee weken lang geen treinverkeer mogelijk tussen Hasselt en Sint-Truiden en tussen Hasselt en Tongeren.

De werkzaamheden in en rond het station van Hasselt maken deel uit van het Masterplan Hasselt. Dat plan zit ondertussen al in een derde fase. De paasvakantie is volgens Frédéric Petit van Infrabel de ideale periode om grote werkzaamheden te bundelen.

"Het is het derde jaar op rij dat we grote werken uitvoeren tijdens de vakantie, omdat er dan minder treinreizigers zijn", zegt Frédéric Petit. "Grote en belangrijke werkzaamheden, zoals de aanpassing van de perrons in het station van Hasselt, het plaatsen van nieuwe sporen, bovenleidingen en wissels, het onderhoud van overwegen en de uitrol van het Europese veiligheidssysteem ETCS , kan je best bundelen. 

Het is efficiënter voor onze werknemers om op twee weken tijd zoveel mogelijk werkzaamheden in eenzelfde gebied uit te voeren. Voor de reiziger blijft op deze manier de hinder ook beperkt. En voor de buurtbewoners proberen we zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken tijdens de werken 's nachts."

Spoorlopen blijft verboden

Door de werken zullen er dus twee weken lang geen treinen rijden in beide richtingen tussen Hasselt en Sint-Truiden en Hasselt en Tongeren, maar toch wil Frédéric Petit benadrukken dat spoorlopen verboden blijft. "Treinen of geen treinen, ook tijdens werkzaamheden op en rond het spoor blijft spoorlopen verboden", zegt Petit. "Je mag ook niet vergeten dat er tijdens werken ook heel wat werkvoertuigen over de sporen rijden. De mensen die hier aan de slag zijn, zullen in ieder geval een oogje in het zeil houden om eventuele spoorlopers te onderscheppen."

Hinder voor reizigers

Mensen die tijdens de paasvakantie de trein willen nemen, zullen hinder ondervinden van de werken. Er zullen geen treinen rijden tussen Hasselt en Sint-Truiden en tussen Hasselt en Tongeren. In de plaats komen er vervangbussen. 

"Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, willen we de werken echt achter de rug hebben tegen het einde van de paasvakantie", zegt Petit. "Als het weer gunstig blijft, zal er goed doorgewerkt kunnen worden, maar we zijn ook voorbereid op slecht weer. We hebben onze planning zo opgesteld dat we zelfs bij slecht weer klaar zullen zijn op 16 april."

Meest gelezen