foto: Radio 2

Eén persoon overleden na kapseizen bootje op de Maas in Maastricht, vlak bij de grens met België

Op de Maas bij Maastricht is zondagnamiddag een bootje omgeslagen. Twee mensen kwamen in het water terecht. Voor een van hen kwam alle hulp te laat. 

Vanmiddag omstreeks 13.30 uur sloeg een bootje om ter hoogte van de Sluisdijk in Maastricht, niet ver van de grens met België. Daardoor vielen twee mensen in het water. Ze dreven snel af door de sterke stroming van het water van de Maas. Het water staat momenteel, na de aanhoudende regen van de afgelopen dagen, erg hoog.

De hulpdiensten sloegen groot alarm. Onder meer een helikopter van de politie en een Duitse traumahelikopter werden ingezet. Ook werd er gezocht met boten. En ook vanuit België kwam er hulp. "Vanwege het grensgebied met België is er ook ondersteuning geboden door de Belgische politie en brandweer", zegt de politie van Nederlands Limburg. 

Eén persoon overleden

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg liet eerst weten dat een eerste persoon uit het water kon worden gehaald en naar het ziekenhuis werd overgebracht. De tweede drenkeling werd gevonden ter hoogte van Itteren, ten noorden van Maastricht, maar die persoon was overleden. Pogingen om het slachtoffer te reanimeren, mislukten. 

De afvoer van de Maas bedroeg zondagmiddag zo'n duizend kubieke meter per seconde, daar kun je niet tegen op varen met zo'n bootje

woordvoerder van Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Volgens de woordvoerder van veiligheidsregio Zuid-Limburg waren de twee slachtoffers zondagmiddag met hun bootje aan het vissen op de Maas. Maar door het snelstromende water raakten ze vermoedelijk de controle over het vaartuig kwijt. "De afvoer van de Maas bij Maastricht bedroeg zondagmiddag zo'n duizend kubieke meter per seconde. Dat is gigantisch", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "Daar kun je niet tegen op varen met zo'n bootje."

Het bootje werd door een afzetting van boeien geduwd, en vloog enkele honderden meters verderop door de stuw heen. Een opvarende bleef daarbij aan de voorkant van de stuw hangen en kon worden gered. De ander klapte met de boot naar beneden om meters lager in het kolkende water terecht te komen, waar hij vermoedelijk is verdronken. Er is nog geen duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers. 

Meest gelezen