Yomiuri

Japanse componist en acteur Ryuichi Sakamoto ("Merry Christmas, Mr. Lawrence") overleden

De Japanse componist, muziekproducer en filmacteur Ryuichi Sakamoto (71) is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat kondigt zijn team aan op zijn officiële website. In zijn carrière was Sakamoto zowel solo als met de Yellow Magic Orchestra actief, als één van de pioniers in de elektronische muziek. Hij heeft ook filmsoundtracks gecomponeerd, waaronder die voor "Merry Christmas, Mr. Lawrence" en "The last emperor". 

Ryuichi Sakamoto is op 28 maart al overleden, maar het nieuws is pas bekendgemaakt op zijn officiële website. Hij is overleden aan de gevolgen van kanker, die in juni 2020 bij hem was ontdekt. In het bericht op zijn site worden alle dokters in Japan en de VS bedankt, die Sakamoto de voorbije jaren hebben begeleid. Zijn team laat weten dat Sakamoto tot kort voor zijn dood muziek is blijven maken in zijn thuisstudio. Zijn uitvaart is op zijn eigen vraag in alle discretie verlopen, in familiale kring.

BELUISTER - Piet Goddaer (Ozark Henry) heeft met Ryuichi Sakamoto samengewerkt ("De ochtend", Radio 1)

In de wereld van de filmmuziek is Ryuichi Sakamoto een grote naam. Hij heeft bekende en veelbekroonde soundtracks gecomponeerd. Muzikaal bracht hij uiteenlopende invloeden samen tot zijn eigen kenmerkende en sfeervolle stijl. 

Zijn grootste succes als componist had Sakamoto met de soundtrack van de film "The last emperor" uit 1987. De film is een groot commercieel succes en wint maar liefst negen Oscars - waaronder die voor beste film én beste originele soundtrack- en meerdere BAFTA's. Voor de soundtrack wint Sakamoto, die een klein rolletje speelt in de film, ook nog een Grammy Award. 

BELUISTER - het kenmerkende thema in de soundtrack van "The last emperor":

De carrière van Sakamoto begint als sessiemuzikant en producer in de jaren 70. Eind jaren 70 boekt hij voor het eerst succes met de Yellow Magic Orchestra, die hij mee heeft opgericht. Daarna focust hij zich op zijn solocarrière, met experimentele elektronische muziek, die de latere hiphop en techno heeft beïnvloed. Samen met de Duitsers van Kraftwerk heeft Sakamoto zijn stempel gedrukt op de elektronische muziek, als muzikale vernieuwer in zijn tijd. Als producer heeft hij samengewerkt met grote namen als Youssou N'Dour.

Vanaf de jaren 80 begint Sakamoto volop muziek te componeren voor evenementen en films. Hij maakt onder meer de muziek die te horen is tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. 

Voor de oorlogsfilm "Merry Christmas, Mr. Lawrence" uit 1983, waarin Sakamoto zijn acteerdebuut maakt in een hoofdrol naast David Bowie, schrijft hij ook de bejubelde en bekroonde soundtrack, in zijn herkenbare stijl. De film dingt in 1983 mee naar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Sakamoto wint ook een BAFTA voor de soundtrack. Later volgen de soundtracks voor "The sheltering sky", "Little Buddha" en "The revenant", met Leonardo DiCaprio.

BELUISTER - een stukje uit de herkenbare soundtrack van "Merry Christmas, Mr. Lawrence":

Na 2000 verlegt Sakamoto deels zijn focus naar ambientmuziek en de gamewereld, waarvoor hij muziek gaat componeren. In 2009 krijgt hij in Frankrijk de prestigieuze onderscheiding in de "Ordre des Arts et des Lettres", voor zijn muzikale verdienste. In 2013 wordt hij op het International Samobor Film Music Festival geëerd voor zijn volledige carrière, samen met onder meer acteur en regisseur Clint Eastwood.

Sakamoto is tijdens zijn hele leven erg geëngageerd geweest voor vrede en tegen atoomenergie in Japan. Hij was ook erg actief na de ramp in de kerncentrale van Fukushima. 

Ryuichi Sakamoto heeft de eerste keer kanker gekregen in 2014 en is verschillende keren hervallen. In een reeks essays voor een Japans cultureel magazine, met als titel “Hoe vaak zal ik nog de vollemaan zien?”, heeft hij beschreven hoe hij de ziekte beleefde.

Meest gelezen