De ooievaar op de broedpaal
Marc Fonteyn

Eerste ooievaar bouwt nest op broedpaal in Zichem: "Na één takje moest hij wel een half uur rusten" 

Een eerste ooievaar bouwt een nest op de nieuwe broedpaal aan de Maagdentoren in Zichem. De broedpaal staat er nog maar enkele maanden, en bewijst dus nu al een geschikt plekje te zijn voor de dieren. "Hier ben ik héél blij om", zegt buurtbewoner en hobbyfotograaf Marc Fonteyn.

Een eerste ooievaar is een nest beginnen bouwen op een broedpaal in Zichem. Hij werd vrijdag voor de eerste keer gezien. De broedpaal aan de Maagdentoren, een kunstnest voor ooievaars, maakt deel uit van een groter programma van het Regionaal Landschap Noord-Hageland om de dieren naar de Demervallei te lokken. De kunstnesten werden geplaatst in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo.

Veel fauna in Zichem

Buurtbewoner Marc Fonteyn is een van de gelukkigen die de ooievaar aan het werk zag: "Mijn schoonzus ging met de hondjes wandelen toen ze een ooievaar op de paal zag zitten." Daarom is Marc er meteen op af gegaan: "Ik ben er in weer en wind gaan kijken. Er was niemand te zien, ook geen ooievaar op de paal", zegt hij. "Maar net toen ik naar huis wou gaan, zag ik iets groots in mijn ooghoek passeren: de ooievaar die aan het nest aankwam."

Als hobbyfotograaf is Marc heel blij dat de ooievaars een plekje zoeken in de buurt. "Ik geniet van de natuur, die brengt mij tot rust", zegt hij. "Ik ben erg geïnteresseerd in fauna. Daarom neem ik wel eens een kijkje naar wat er te vinden is in de buurt. Tussen Zichem en Testelt zit een grote variatie levende wezens."

Eén takje

Het is niet de eerste keer dat er ooievaars in de buurt zitten, maar wel de eerste die een nest maakt op een van de nieuwe broedpalen. "De ooievaar had één takje mee voor zijn nieuwe plekje", vertelt Marc. "Het zijn geen ijverige arbeiders. De ooievaar plaatste een takje en bleef dan een half uur stil zitten. Om te rusten zeker? Wanneer dat nest af gaat zijn, dat weet ik niet hoor", lacht Marc.

De ooievaar brengt één takje naar zijn nest
Marc Fonteyn

Ook burgemeester Manu Claes (CD&V) is blij dat de palen hun werk doen: "Dit is goed nieuws voor Zichem. De palen staan vlakbij de site van de Maagdentoren, die pas vernieuwd is. Heel veel wandelaars zullen plezier hebben om de ooievaars te zien." Claes vindt het alvast leuke dieren om te bezichtigen: "Ze zijn ook niet schuw, dus het is een bijkomend attractiepunt waar mensen kunnen naar komen kijken." 

Meest gelezen