Kort

Wagner claimt overwinning in Bachmoet: dit is het nieuws van de dag

Met dit overzicht bent u snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.

em, rte

1Wagner-baas Prigozjin: ‘Juridisch gezien is Bachmoet ingenomen’

Jevgeni Prigozjin, hoofd van de Russische paramilitaire groep Wagner, beweert in een video op Telegram dat zijn troepen de Russische vlag hebben laten wapperen boven het hoofdkwartier van het lokale bestuur in Bachmoet. Daarmee zijn de Oekraïners, na een maandenlange strijd, verdreven naar de westelijke delen van de stad, zei hij. ‘Juridisch gezien is Bachmoet ingenomen.’

Het Oekraïense leger ontkent dat de stad gevallen is. ‘De vijand heeft zijn aanval op Bachmoet niet gestaakt. Maar Oekraïense verdedigers houden de stad dapper vast en slaan talrijke vijandelijke aanvallen af.’

2Parijs gaat elektrische deelsteps verbieden

© Kristof Vadino

Bijna 90 procent van de Parijzenaars die gestemd hebben in een referendum, heeft zich uitgesproken tegen elektrische deelsteps. Dat blijkt uit cijfers van burgemeester Anne Hidalgo. Zij had beloofd de uitslag te respecteren. De contracten van drie particuliere exploitanten (Lime, Tier en Dott) die op 31 augustus aflopen, worden niet verlengd. Parijs wordt dan de enige Europese hoofdstad die de deelsteps verbiedt.

3Kosovotribunaal vat rechtszaak tegen ex-president Thaçi aan

Het Kosovotribunaal bestaat al acht jaar, maar vandaag begint het belangrijkste proces tot nu toe, tegen vier prominente Kosovaarse politici. De belangrijkste is voormalig Kosovaars president en ex-commandant van het Kosovaarse bevrijdingsleger (UCK) Hashim Thaçi. Als commandant van het UCK werd Thaçi ‘de Slang’ genoemd, omdat hij steeds aan het Servische leger wist te ontsnappen. Samen met drie anderen moet hij nu terechtstaan op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, inclusief moord, ontvoering en marteling.

4Geradicaliseerde jongeren die aanslag op Bart De Wever beraamden, blijven aangehouden

De raadkamer in Antwerpen bevestigt de aanhouding van de vier terreurverdachten die burgemeester Bart De Wever (N-VA) geviseerd zouden hebben. De speurders van de afdeling Terro van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen vielen maandagavond gelijktijdig binnen op meerdere adressen van geradicaliseerde jongeren, onder meer in Merksem en Borgerhout. De speurders hielden de jongeren al een tijdje in de gaten omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn. ‘Mijn cliënt heeft zijn hoofd gek laten maken door salafistische, jihadistische bagger op het internet’, zegt advocaat Christian Clement, die voor een van de verdachten optreedt.

5Russische militaire blogger vermoord: was de oorzaak een ‘bustebom’?

© ap

De aanslag op ‘milblogger’ (militaire blogger, red.) Vladlen Tatarski in Sint-Petersburg kostte Tatarski het leven. Meer dan dertig anderen raakten gewond. Russische autoriteiten onderzoeken of de bom in een buste zat die de nationalistische oorlogsstoker, gelieerd aan de Wagner-militie, kreeg van een fan. In de zoektocht naar de daders wijzen ze naar Kiev.

Oekraïense regeringsbronnen wijten de explosie op hun beurt aan spanningen in Rusland zelf. ‘Spinnen zijn elkaar aan het opeten in een potje’, zegt Michajlo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. ‘Het was een kwestie van tijd voor binnenlands terrorisme een instrument zou worden in de interne politieke strijd.’

6Overheid betaalt huur voor 100.000 m² aan lege kantoren

Kamerlid Franky Demon (CD&V).© belga

In de 887 federale gebouwen staat maar liefst 500.000 m² leeg. Zo’n 100.000 m² daarvan wordt zelfs gehuurd. ‘Weggegooid geld dus. Dat is geen toonbeeld van goed bestuur’, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg bij bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR). Het kabinet-Michel geeft toe dat zoveel leegstand niet aanvaardbaar is. ‘Maar wij hebben de situatie ook geërfd, van Jan Jambon (N-VA, red.) én van Koen Geens. Is die niet van CD&V?’

7Stoltenberg: ‘Finland treedt dinsdag toe tot de Navo’

Finland wordt dinsdag lid van de Navo. Die stap zal het buurland van Rusland veiliger maken en het bondgenootschap sterker, zei Navo-chef Jens Stoltenberg maandag. ‘We zullen voor het eerst de Finse vlag hijsen hier op het Navo-hoofdkwartier. Het wordt een goede dag voor de veiligheid van Finland, voor de Noordse veiligheid en voor de Navo als geheel’, zei hij tegen verslaggevers in Brussel. ‘Ook Zweden zal er veiliger door worden’.

Finland en Zweden hoopten aanvankelijk terzelfdertijd lid te worden van het militaire bondgenootschap, maar twee andere Navo-leden, Turkije en Hongarije, dwarsboomden tot nu toe het Zweedse toetredingsproces.

8Franse staatssecretaris krijgt kritiek omdat ze in ‘Playboy’ staat

Terwijl Frankrijk al weken op zijn kop staat over de nieuwe pensioenregeling, speelt staatssecretaris Marlène Schiappa (41) ongewild voor bliksemafleider: ze staat in Playboy.

Schiappa, die sinds 2017 in de regering zit als staatssecretaris voor Sociale Economie en Gemeenschapsleven, verschijnt deze week op de cover, naar aanleiding van een twaalf ­pagina’s tellend interview dat ze gaf over vrouwen- en lgbti-rechten.

Schiappa werd niet naakt gefotografeerd, wel in een witte jurk. Maar premier Élisabeth Borne vindt ook het moment om zoiets te doen ongepast. De linkse politicus Jean-Luc Mélenchon bekritiseerde zowel het optreden van Schiappa als het besluit van president Emmanuel Macron om deze week een interview te geven aan het kindertijdschrift Pif Gadget. ‘Als de president zijn beleid verdedigt in Pif en zijn staatssecretaris poseert in Playboy, zitten we met een groot probleem in Frankrijk.’

9OH Leuven zet Kiyine op non-actief na crash in sporthal

© belga

Oud-Heverlee Leuven heeft Sofian Kiyine (25) voor onbepaalde duur op non-actief gezet. Dat heeft de club uit de Jupiler Pro League bekendgemaakt. De Marokkaanse middenvelder mag maandag het ziekenhuis verlaten, nadat hij donderdag met zijn wagen in een sporthal in Flémalle was beland. Op beelden die vorige week op sociale media gedeeld werden, is te zien hoe Kiyine aan hoge snelheid met zijn wagen tegen een rotonde botst, en daarna gekatapulteerd wordt door de zijmuur van de sporthal in Flémalle. ‘Een tragedie is maar net vermeden’, verklaarde de burgemeester van de Luikse gemeente.