Sanna Marin gaf haar nederlaag toe© AFP

Conservatieven winnen Finse verkiezingen, Sanna Marin erkent nederlaag en zal moeten opstappen als premier

De conservatieve Nationale Coalitiepartij (NCP) heeft de parlementsverkiezingen van zondag in Finland gewonnen, met een nipte voorsprong op de rechts-populistische Finnenpartij, gevolgd door de sociaaldemocraten (SDP) van Sanna Marin, die niet zou kunnen aanblijven als premier. Dat blijkt uit de voorlopig verkiezingsresultaten die de publieke omroep Yle meldt.

tg, adb
Bron: BELGA

Volgens de voorlopige resultaten nadat alle stemmen geteld zijn, rijft de Nationale Coalitiepartij (NCP) van voormalig minister van Financiën Petteri Orpo de meeste zetels binnen met 48 van de 200 afgevaardigden, voor de Finnenpartij (46) en de SDP van Marin (43).

Het verschil in stemmen is volgens de voorlopige resultaten klein: 20,8 procent voor de conservatieven, 20,1 procent voor de rechts-populisten en 19,9 procent voor de sociaaldemocraten. Het verkiezingsresultaat zal tegen woensdagavond bevestigd worden.

De kandidaat van de grootste partij wordt traditioneel de premier in Finland, op voorwaarde dat een meerderheid wordt gevonden in het parlement.

Democratie heeft gesproken

Dit is “een zeer grote overwinning” en “een sterk mandaat voor ons beleid”, zei de 53-jarige Petteri Orpo van NCP onder gejuich van zijn aanhangers. “We zullen onderhandelingen starten voor een regering in Finland.”

Ook de leider van de Finnenpartij, Riikka Purra, sprak van een “uitstekend resultaat”.

De premier erkent haar nederlaag. Ze feliciteerde de winnaar van de verkiezingen. “De democratie heeft gesproken”, verklaarde de 37-jarige Marin in een toespraak voor haar aanhangers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer