Wagner Groep claimt “juridische” verovering Bachmoet

De Russische huurlingengroep Wagner zegt Bachmoet “in juridische zin” te hebben veroverd. De leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, liet zondagavond weten dat zijn troepen de Russische vlag hebben gehesen op het gemeentehuis. Het Oekraïense leger ontkent dat Wagner Bachmoet in handen heeft.

adb
Bron: BELGA

“Vanuit een juridisch oogpunt is Bachmoet ingenomen”, verklaarde Prigozjin zondagavond laat op Telegram. Een video met nachtbeelden zou de Wagner-leider tonen voor het gemeentehuis, “op 2 april om exact 23 uur”. Hij toont twee vlaggen aan de camera: een Russische waarop een eerbetoon zou staan aan Vladlen Tatarsky, de Russische militaire blogger die eerder op zondag omkwam bij een bomaanslag in Sint-Petersburg, en een vlag van de Wagner-groep.

LEES OOK. Bekende Russische militaire blogger komt om bij explosie in populaire bar in Sint-Petersburg

“De commandanten van de eenheden die het stadhuis en het hele centrum hebben ingenomen zullen de vlaggen gaan hijsen”, aldus Prigozjin. “Dit is het Wagner-privéleger, dit zijn de mannen die Bachmoet hebben ingenomen. Wettelijk gezien is het van ons.” De Oekraïense troepen zouden naar het westen van de stad teruggedrongen zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Oekraïense leger ontkent dat Wagner Bachmoet in handen heeft. “De vijand heeft zijn aanval op Bachmoet niet gestaakt. Oekraïense verdedigers houden de stad echter dapper vast en slaan talrijke vijandelijke aanvallen af,” zei het Oekraïense leger in de nacht van zondag op maandag in een Facebookbericht.

In Bachmoet, voor de oorlog een stad met ongeveer 70.000 inwoners, wordt al wekenlang hard gestreden. De stad is door de lange duur van de strijd en de zware verliezen aan beide zijden het symbool geworden van de strijd tussen Russen en Oekraïners om de controle over de industriële regio Donbass.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer