Olieprijzen schieten hoger na verrassende productieverlaging OPEC+

OPEC+, het oliekartel OPEC plus enkele andere olieproducerende landen, heeft onverwacht laten weten de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te zullen verlagen, juist op het moment dat de Verenigde Staten hun strategische olievoorraden vermoedelijk weer willen aanvullen.

De motivatie: Het kartel zet deze stap uit voorzorg, om de oliemarkt te stabiliseren, klonk het.

Meer details: OPEC-leider Saudi-Arabië kondigde aan minder te leveren en ook landen als Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije doen mee met de productieverlaging. Rusland, dat geen lid is van OPEC, liet weten dat de eerder aangekondigde productieafname met 500.000 vaten van maart tot juni doorloopt tot eind dit jaar.

In cijfers:

  • Volgens Bloomberg gaat het om een verlaging van 1,1 miljoen vaten per dag vanaf volgende maand, en vanaf juli zelfs om 1,6 miljoen vaten, als gevolg van een verlenging van de bestaande aanbodreductie door Rusland.
  • Van deze 1,6 miljoen vaten productieverlaging zal Saoedi-Arabië er 500.000 voor zijn rekening nemen, aldus Dow Jones Newswires.
  • De productieverlaging zal tot het einde van dit jaar gelden en komt bovenop de 2 miljoen vaten productieverlaging die al in oktober was overeengekomen.

Het effect: Het lagere aanbod van het samenwerkingsverband van olieproducerende landen drijft uiteraard de prijs op. De olieprijzen springen maandagochtend in een eerste reactie 8 procent hoger, tot 86 dollar per vat voor Londense Brentolie en bijna 81 dollar voor Texaanse olie.

Meer