Beursblog – Familie Saverys zorgt weer voor spektakel; olieprijs schiet omhoog

Vandaag begint een nieuw beurskwartaal. Europese beurzen openen vlak. Nicolas Saverys (Saverex) wil Exmar van de beurs halen.

22.06 – Gemengde sluiting Wall Street

De Dow Jones won vandaag 1 procent en de S&P500 deed er 0,35 procent bij. De Nasdaq daarentegen verloor 0,25 procent.

Dat was het voor vandaag! Morgenvroeg ben je hier opnieuw aan het juiste adres om al het beursnieuws te volgen.

21.09 – Leidt de stijgende olieprijs tot forsere renteverhogingen?

21.01 – “Knip olieproductie moest speculanten afschrikken”

Het persagentschap Bloomberg meldt dat het oliekartel OPEC+ een productievermindering heeft aangekondigd om de speculanten af te schrikken.

  • Volgens enkele bronnen van Bloomberg begonnen de olieproducerende landen zich op 20 maart zorgen te maken over de prijs van een vat olie. Die was toen gezakt tot bijna 70 dollar als gevolg van de bezorgdheden over de impact van de bankencrisis op de economie. Volgens cijfers van de CFTC steeg het aantal shortposities rond die periode tot het hoogste niveau in vier jaar. “Het oliekartel wou de shorters duidelijk maken dat het hen nog steeds pijn kan doen”, aldus de bronnen.

19.59 – Tesla tuimelt ruim 7 procent naar beneden

Tesla laat vandaag 7,1 procent liggen. Beleggers reageren teleurgesteld op het aantal geleverde wagens in het eerste kwartaal van dit jaar.

  • Musks bedrijf heeft tijdens de eerste drie maanden van 2023 welgeteld 422.875 voertuigen afgeleverd. Analisten hadden gerekend op 430.000 geleverde voertuigen.
  • Er werden tijdens diezelfde periode 440.808 wagens geproduceerd.

18.54 – Argenta verhoogt de spaarrente

Het was de voorbije maand bijzonder stil op de Belgische spaarmarkt. Die stilte is nu doorbroken. Zo brengen twee van de drie spaarboekjes van Santander Consumer Bank sinds vandaag meer geld in het laatje. Ook de spaarders bij Argenta krijgen voortaan een hogere vergoeding voor hun spaarinspanningen. ? Lees er hier alles over.

17.49 – Europese beurzen eindigen in de min

De Eurostoxx50 verloor vandaag 0,2 procent en de Bel20 dook 0,25 procent lager.

  • Binnen de Belgische sterindex was Sofina de sterkhouder. De holding won vandaag 3,4 procent.
  • Aperam verloor 4,55 procent en was daarmee de hekkensluiter.
  • Buiten de Belgische sterindex sprong Exmar in het oog. De gasrederij won 20,4 procent na de overnameplannen van Nicolas Saverys (zie bericht van 9.12 uur).

17.14 – Amerikaanse economie krimpt

Uit cijfers van zowel Institute for Supply Management (ISM) en S&P Global blijkt dat de Amerikaanse economie is gekrompen.

  • De inkoopmanagersindex van ISM daalde van 47,7 tot 46,3 punten. Er werd door economen gerekend op een index van 47,3 punten. Daarmee is nu voor de vierde maand op rij sprake van krimp, na 30 maanden van groei.
  • De index van S&P Global ging van 47,3 punten in februari naar 49,2 punten maart. Die index wijst dus wel op een verbetering van de economische situatie. Toch is de trend nog steeds verontrustend, volgens S&P Global. Hoewel de productie voor het eerst sinds oktober is gestegen, was de groei slechts fractioneel, en was deze vooral te danken aan het opvoeren van productie, omdat de druk op de aanvoerketen duidelijk afnam, aldus econoom Siân Jones.

16.32 – Stijgende olieprijs geeft oliemaatschappijen een zetje

De oliemaatschappijen op Wall Street doen het vandaag goed dankzij de toegenomen olieprijs (zie bericht van 16.14 uur).

  • Na ongeveer een uur handelen noteert Chevron 4,7 procent in de plus.
  • Occidental Petroleum doet er 5,55 procent bij.
  • Exxon Mobil wint 5,75 procent.

16.14 – Olieprijs knalt

De olieprijs heeft vandaag de wind in de zeilen. Die van een vat Brent-olie is vandaag met 5,8 procent gestegen. Zo’n vat wordt nu verhandeld voor ongeveer 84,5 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie gaat momenteel over de toonbank voor zo’n 80,5 dollar, wat ruim 6 procent meer is.

  • Het oliekartel OPEC+ liet zondag (onverwachts) weten dat acht olieproducerende landen, waaronder Saoedi-Arabië en Irak, vanaf mei de productie zullen terugschroeven.

15.40 – Wall Street opent vlak

Kort na de opening van de Amerikaanse beurzen noteren de grote indexen resultaten rond het nulpunt.

  • De S&P500 klimt een magere 0,1 procent.
  • De Nasdaq verliest 0,36 procent.
  • De Dow Jones wint 0,55 procent.

15.13 – Is de digitale euro nodig?

Is de digitale euro nodig? “Enkel vanuit de centrale banken is men enorm fan”, zegt expert Thomas Spaas

14.33 – Duitsland houdt EY twee jaar aan de ketting

Auditbedrijf EY mag in Duitsland twee jaar lang geen boekhoudcontroles meer uitvoeren. Dit omdat ze er niet in slaagden om de frauduleuze boekhoudpraktijken van Wirecard aan het licht te brengen in 2020.

13.06 – Bel20 na het middaguur terug rond 0 procent

Rond 13.00 uur stond de Brusselse beursindex Bel20 op -0,04 procent.

12.50 – 25.000 NewB-klanten stappen over naar VDK

NewB is sinds deze maand officieel geen bank meer, maar voortaan een agentschap voor de Gentse spaarbank VDK.

  • Dat betekent concreet dat 25.000 klanten de stap zetten van NewB naar VDK, zo kondigen beide bedrijven aan. Amper 3.000 klanten maakten de overstap naar de vernieuwde werking niet.
  • Voor VDK wil dat zeggen dat het klantenaantal met 19 procent groeit. De bank is vanaf vandaag ook niet langer alleen in Vlaanderen actief, maar ook in Wallonië en Brussel.

12.30 – Banken in de lift, behalve UBS

De aandelen van de grote Europese banken vinden de weg omhoog. Société Générale wint in Parijs ruim 2 procent, terwijl BNP Paribas ook 2 procent bijschrijft. ING stijgt in Amsterdam bijna 3 procent.

UBS daalt evenwel met 3 procent. De Zwitserse bank is van plan afscheid te nemen van liefst 36.000 werknemers, na de overname van Credit Suisse. Dat is beduidend meer dan aanvankelijk gepland, zo meldde de Zwitserse krant SonntagsZeitung op basis van insiders.

10.51 – Exmar schiet 20 procent hoger

De koers van Exmar stijgt 20 procent, tot 11,64 euro, in een eerste reactie op het uitkoopbod van grootaandeelhouder Nicolas Saverys. De handel werd om 10 uur hernomen, nadat toezichthouder FSMA de beleggers eerst wat tijd gaf om het overnamebod te bestuderen.

Lees er hier meer over.

10.48 – Britse industrie ook gekrompen

Ook de Britse dienstensector is in maart verder gekrompen, blijkt vandaag uit definitieve cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie daalde van 49,3 in februari, de hoogste stand in 7 maanden, naar 47,9 in maart. De verwachting lag op 48,0.
  • Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

10.09 – Industrie in Frankrijk en Duitsland krimpt, in Italië remt het af

Cijfers van S&P Global over de stand van de industrie werden deze morgen de wereld ingestuurd.

  • Frankrijk: De industrie is in maart onverwachts iets sterker gekrompen dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie bleek in de definitieve meting te zijn gedaald van 47,4 in februari naar 47,3 in maart. Er werd echter een indexstijging naar 47,7 voorzien.
  • Duitsland: De Duitse industrie is in maart nog harder gekrompen dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie bleek in de definitieve meting te zijn gedaald van 46,3 in februari naar 44,7 in maart, de laagste stand sinds mei 2020. Er werd een stand van 44,4 verwacht. 
  • Italië: De Italiaanse industrie is in maart blijven groeien, maar in een lager tempo. De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie daalde van 52,0 in februari naar 51,1 in maart. De verwachting hiervoor lag op 51,0.
  • Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

9.12 – Saverex wil Exmar van de beurs halen

Saverex wil een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod in contanten uitbrengen van 12,10 euro per aandeel Exmar. Dit maakte Exmar deze morgen bekend. De familiale holding bezit al ruim 45 procent van de aandelen Exmar. De familie Saverys is ook de clan achter CMB en Euronav. Lees verder

9.06 – Bel20 opent met lichte winst

Kort na het openen van de Brusselse beurs, noteert de Bel20 zo’n 0,14 procent winst.

7.55 – Wall Street sloot vrijdag de beursweek en het kwartaal af met winst

  • De S&P500 won over het kwartaal 7,6 procent.
  • De Dow Jones stond na drie maanden op 0,42 procent.
  • De Nasdaq maakte het beste kwartaal door sinds 2020 met 17,67 procent.
  • De Bel20 staat na drie maanden op een winst van 2,49 procent.
  • De Eurostoxx 50 noteert 11,9 procent in de plus na dezelfde periode.
Meer