Jong Groen verontschuldigt zich voor aanval op "oude, witte mensen" aan de partijtop

De jongerenpartij van Groen heeft zich geƫxcuseerd voor een aanval op de "oude, witte mensen" aan de top van de partij. "De huidige generatie kan de bevolking niet overtuigen", klonk het vrijdag bij Jong Groen dat stelde dat er vernieuwing nodig was in het parlement. "Een deel van de groep witte mensen - vaak ook te oud - die daar nu zit, maakt foute inschattingen." Na interne kritiek op die uitspraak bood de jongerenpartij haar excuses aan, maar ze houdt wel vast aan de boodschap dat er meer diversiteit in het parlement moet zijn.

In de meest recente politieke peiling van Het Laatste Nieuws, VTM NIEUWS, RTL en Le Soir krijgt Groen stevige klappen. De partij bengelt helemaal onderin met 7,4%. Tijd om aan de alarmbel te trekken, moeten ze bij Jong Groen gedacht hebben. De jongeren kropen vrijdagavond in de pen.

"Deze peiling is niet om gelukkig van te worden", schrijven ze op Twitter. "We roepen Groen op om aan zelfreflectie te doen.Ā  (...) Een nieuwe wind is duidelijk nodig. De huidige generatie kan de bevolking niet overtuigen. Een partij als Groen moet durven kiezen voor vernieuwing. Die zal er enkel komen met een keuze voor verjonging en diversiteit."

Oude, witte mensen

Jong Groen is van mening dat de partij en het parlement de maatschappij niet genoeg weerspiegelen.Ā "Een deel van de groep witte mensen, vaak ook te oud, die daar nu zit maakt foute inschattingen", luidt het vrijdag nog. Een uitspraak die op heel wat kritiek botst, ook binnen de eigen rangen.

Onder meer Kamerlid Dieter Van Besien voelt zich aangesproken en reageert zaterdagavond scherp op Twitter. "Beste Jong Groen, jullie hebben nog nooit rechtstreeks contact opgenomen met mij om wat dan ook te bespreken. Jullie vallen mij nu aan op basis van mijn huidskleur en mijn leeftijd. Mag ik zeggen dat ik verontwaardigd ben?"

Excuses

Zondagochtend trekt de jongerenpartij haar staart in en biedt ze haar excuses aan voor de uitspraak. "We zijn allemaal vrijwilligers en maken soms al eens fouten, want Jong Groen is een leerschool. (...) We beseffen dat we onze woorden beter hadden moeten kiezen."

Dat gebeurt schijnbaar onder druk van de partijtop, want direct na de excuses volgt een reactie van covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji. "Een weerspiegeling zijn van de samenleving? Dat wil ook zeggen niemand afrekenen op leeftijd en huidskleur. Ecologisten zullen altijd pleiten voor meer inclusie en daar is nog veel werk, maar dat lukt alleen als tegenstellingen worden overbrugd in plaats van opgepookt."

Meer diversiteit

De jongerenpartij houdt wel vast aan de boodschap dat het parlement de maatschappij niet genoeg weerspiegelt. "Wil dat zeggen dat er geen plaats meer is voor oudere, witte mensen in het parlement? Uiteraard niet."

Jong Groen benadrukt in een nieuwe tweet dat ze bij de volgende verkiezingen meer diversiteit wil zien op het vlak van afkomst, inkomen, opleidingsniveau, gender, geloof, leeftijd, medische realiteit, en seksualiteit. "Want we vinden die te weinig terug in het parlement."

Meest gelezen