Vorig jaar 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen

In Limburg is er vorig jaar 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn Tessenderlo, Diepenbeek, Houthalen en Maasmechelen.

"In Limburg hebben we vorig jaar 213 ton afval opgehaald", zegt Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit. Het opruimen daarvan heeft iets minder dan 740.000 euro gekost. "De mensen van het Agentschap Wegen en Verkeer gaan 2 keer per week alle vuilbakken ledigen en gaan na waar er veel sluikstort is." Hotspots waar veel huisvuil wordt gedeponeerd zijn Diepenbeek, Houthalen en Maasmechelen, zowel de carpoolparking als aan de autosnelweg. Maar Tessenderlo spant de kroon, daar is de meeste ton in Limburg opgehaald. 

In heel Vlaanderen heeft het Agentschap Wegen en Verkeer 1,38 miljoen kilo afval langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen opgeruimd. Dat heeft 3,8 miljoen euro gekost. In de provincie Antwerpen werd vorig jaar 500 ton afval opgeruimd, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 256 ton. In West-Vlaanderen moest het minste afval worden opgeruimd: 201 ton.

Van een CV van de politie tot kattenbakvulling

De minister heeft ook zelf even de handschoenen aangedaan op de carpoolparking in Diepenbeek. Samen met de medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer is ze nagegaan wat mensen zoal hebben achtergelaten in een van de vuilnisbakken. Als snel wordt duidelijk dat er heel wat huisvuil tussen zit, zoals een paar zakken met kattenbakvulling, stukjes heg van iemand die gesnoeid heeft, ... In een van de zakken vinden ze zelfs een CV van de politie. "Wat dat betreft kunnen we de dader ook effectief gaan detecteren", zegt Peeters. "Op basis van het adres weten we wie die zak gedropt heeft, dus hij zal het ook wel horen."

"De vuilbakken die hier staan dienen om het terrein netjes te houden", zegt Peeters. "Een blikje of een klein papiertje, dat kan natuurlijk in die vuilbakken. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat mensen zakken met huisvuil hier komen droppen."

Betrappen op heterdaad of identificeren

Sinds vorig jaar zijn er 12 gewestelijke toezichthouders die overtreders waarschuwen of verbaliseren. Ze betrappen op heterdaad of ze identificeren de overtreder tijdens het doorzoeken van het afval. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil per provincie 46 handhavingsacties per jaar organiseren.

Meest gelezen