NAVO-baas Jens Stoltenberg
AFP or licensors

NAVO-baas Stoltenberg: "Finland treedt morgen toe tot NAVO"

Finland treedt morgen officieel toe tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zopas bekendgemaakt. Vorige week keurde Turkije als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot het bondgenootschap goed, maar de exacte timing van de officiële toetreding was nog niet bekend.

"Dit is een historische week", zei NAVO-baas Jens Stoltenberg vandaag. "Morgen zullen we Finland verwelkomen als 31ste lid." En daarmee is het dus officieel: Finland wordt lid van de NAVO, het politieke en militaire bondgenootschap van Noord-Amerikaanse en Europese landen. 

Vorige week keurde Turkije als laatste lidstaat het lidmaatschap van Finland goed. Lang hoopte Finland om samen met Zweden tot het militaire bondgenootschap toe te treden. Door de oplopende spanningen tussen Zweden en Turkije bleek dat echter niet mogelijk. De Turkse president Erdogan houdt voorlopig voet bij stuk. Hij verkondigde meermaals in het openbaar dat Zweden niet op de steun van Turkije hoeft te rekenen. Ook Hongarije is tegen.

En dat is een probleem. Om lid te worden van de NAVO moeten alle lidstaten hun goedkeuring geven. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in juli van start gaat in Vilnius in Litouwen.

Voor Finland is het lidmaatschap nu wel volledig in kannen en kruiken. Morgen vindt een ceremonie plaats op de hoofdzetel van de NAVO, waarbij de Finse vlag zal worden gehesen voor het gebouw.

De rol van Zweden binnen de NAVO

Hoewel Zweden dus officieel geen deel uitmaakt van de NAVO, is het land toch sterk geïntegreerd binnen het militaire bondgenootschap. Zweden behoudt zijn rol als gastland. Het land neemt deel aan alle vergaderingen en heeft ook veiligheidsgaranties gekregen van de andere lidstaten. Het zou ondenkbaar zijn dat de andere landen niet reageren als Zweden wordt aangevallen.

Zweden en Finland weigerden lang om lidmaatschap aan te vragen, omdat ze hun status als neutraal land niet wilden verliezen. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne, liggen de kaarten anders. Finland deelt een grens van meer dan 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.

Meest gelezen