© atv

Jonge terreurverdachten blijven nog minstens 1 maand in de cel: “Aanhoudingsbevel leest als aflevering van ‘Homeland’”

De vier terreurverdachten die vorige week opgepakt zijn omdat ze een complot zouden beramen om Bart De Wever te vermoorden, blijven in de cel. De raadkamer bevestigde hun aanhouding maandagnamiddag.

Sam Reyntjens

De vier verdachten werden vorige week maandag samen met een vijfde man opgepakt bij een reeks huiszoekingen van de afdeling Terro van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in Antwerpen en Eupen. Die vijfde verdachte werd vrijgelaten, de vier anderen werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschenen maandagnamiddag voor de raadkamer. Ze worden ervan verdacht N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever te hebben willen vermoorden. Daarnaast hadden de jonge terroristen plannen om politiekantoren aan te vallen.

LEES OOK. Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden

De raadkamer bevestigde maandag de aanhouding van de vier verdachten: ze blijven nog zeker een maand in de cel. “Wij hebben ons niet verzet tegen de verlenging van de aanhouding. Onze cliënt werkt mee aan het onderzoek”, zegt advocaat Christian Clement, die hoofdverdachte Elias E.A. (vandaag 20 geworden) bijstaat. “Het bevel tot aanhouding leest als een aflevering van Homeland (Amerikaanse televisieserie over de CIA, red.). Tot je die jongeman ontmoet, heel schuchter en beleefd. Hij heeft nog nooit een echte imam van dichtbij gezien maar heeft zijn kop laten zot maken door salafistische bagger.”

Ook de verdachten in een Brussels terreurdossier verschenen vandaag voor de raadkamer. “De aanhouding van Adam D. en Sergey R. werd met een maand verlengd”, zegt het federaal parket. “Wat Karim H. betreft werd de zaak uitgesteld naar 6 april.” Beide groepen zouden met elkaar in contact gestaan hebben maar maken deel uit van verschillende onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen