Moet je altijd een schadevergoeding betalen wanneer je een afspraak afzegt? 

Je annuleert een rijles door ziekte en moet toch nog de helft betalen. Mag dat wel? Volgens de FOD Economie mogen bedrijven een schadevergoeding aanrekenen wanneer je een afspraak afzegt: “Maar de annulatiekosten moeten wel in verhouding zijn."

De zoon van Tine Struyf uit Brasschaat moet een rijles annuleren omdat hij ziek is. “Hij werd de dag zelf ziek, dat kan je helaas niet voorspellen. Toch moeten we nog de helft betalen, goed voor 80 euro”, vertelt Struyf op Radio2. 

Wanneer Struyf protesteert, wordt ze gewezen op de algemene voorwaarden van het contract. “Je moet 5 dagen op voorhand opzeggen, anders betaal je de helft. Maar een mens kan toch geen 5 dagen op voorhand voorspellen dat hij ziek gaat worden?”  

Is het gangbaar?

Volgens Jeroen Smeesters van Federdrive, de Federatie van erkende rijscholen, is dit een gangbare praktijk. “Wanneer je een rijles boekt, wordt vanuit de rijschool een instructeur aangesteld. Als je last minute afzegt of niet komt opdagen, is er vaak geen tijd om een nieuwe leerling in te plannen. Maar de instructeur moet wel worden betaald. Daarom wordt vaak een schadevergoeding gevraagd.”

Smeesters begrijpt dat het niet fijn is om te moeten betalen voor een les die niet doorgaat. “Maar mochten er geen gevolgen vasthangen aan het afzeggen van je rijles, zouden mensen te pas en te onpas afzeggen. Dat is vervelend en kunnen veel rijscholen financieel niet aan.”

Als rijscholen geen schadevergoeding zouden aanrekenen bij laattijdige annulatie, zouden mensen te pas en te onpas afzeggen

Jeroen Smeesters - Federdrive

Er bestaat geen algemene regel over hoeveel dagen op voorhand je kosteloos kan opzeggen. Elke rijschool mag dit zelf bepalen. Maar de regels moeten wel duidelijk vermeld staan in de algemene voorwaarden die een kandidaat-bestuurder ondertekent.

Is het wettelijk?

Mag een rijschool zomaar in haar algemene voorwaarden zetten dat je een schadevergoeding moet betalen? Volgens Lien Meurrisse van de FOD Economie mag het zolang de schadevergoeding die wordt gevraagd evenredig is met de reeds gemaakte kosten voor de rijschool. “Maar ze mogen niet meer aanrekenen dan de normale totale kostprijs”, benadrukt Meurisse.

Deze regels gelden ook voor dokters en kinesisten. “Wanneer je een mondelinge afspraak maakt met een dokter of een kinesist, sluit je een overeenkomst, ook al heb je niets ondertekend. Ze zouden dan telefonisch duidelijk moeten communiceren over eventuele schadevergoedingen. Maak je een afspraak online, dan moeten de algemene voorwaarden duidelijk vermeld staan.”

Een papier in de wachtzaal met de regels rond schadevergoedingen bij annulatie is niet voldoende.

Lien Meurisse - FOD Economie

Sommige dokters of kinesisten hangen een papier in wachtzaal waarop de regels staan rond schadevergoeding bij laattijdig annuleren. “Dat is zeker niet overbodig, maar kan onvoldoende zijn voor nieuwe klanten die nog nooit in de wachtzaal zijn geweest voor ze een afspraak hebben gemaakt”, verduidelijkt Meurisse.

Meest gelezen