Wat zullen Turkije en Syrië in Moskou bespreken?

De ministers voor buitenlandse zaken van Syrië en Turkije ontmoeten elkaar op 3 en 4 april in Moskou en spreken er over de normalisatie van hun relatie.

Waarom is dit belangrijk?

Eind 2012 ontvlamde de Syrische Burgeroorlog waarbij rebellen de strijd aangingen met het regeringsleger van dictator Bashar al-Assad. Veel Syriërs sloegen op de vlucht naar Turkije of reisden verder. Tijdens die oorlog viel Turkije Noord-Syrië binnen in een poging controle te brengen in de grensregio. De staatsleiders van Syrië en Turkije komen niet overeen met elkaar, maar toch moeten ze een oplossing vinden voor de scheefgegroeide, schrijnende situatie.

In het nieuws: De Syrische dictator Assad wil dat Turkije ophoudt met de ‘illegale bezetting’ in Noord-Syrië. Turks president Recep Tayyip Erdogan wil garanties dat een deel van de 3,6 miljoen gevluchte Syriërs terugkeren naar hun thuisland.

  • In december zaten de ministers voor defensie al een eerste keer samen. Het was voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog dat er op zo’n hoog politiek niveau werd samengezeten. Zo schrijft Reuters.
  • Turkije gaf al te kennen dat het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer