Moeder en dochter na 54 dagen opnieuw herenigd. Bron: aile.gov.tr

Moeder en baby, 54 dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije, opnieuw herenigd

In Turkije kan een moeder haar drie maanden oude baby opnieuw in de armen sluiten, exact 54 dagen na de verwoestende aardbeving. Het jonge kind lag 128 uur onder het puin, maar kon uiteindelijk gered worden. Lang vreesde men dat de rest van haar familie omgekomen was, maar dankzij een DNA-test kon de moeder van het meisje opgespoord worden.

In Turkije krijgt het verhaal van de “mirakelbaby” nu ook een miraculeus einde. Exact 54 dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië werd het meisje van slechts drie maanden oud opnieuw herenigd met haar moeder.

Op het moment van de aardbeving bevond het kind zich in een gebouw in Hatay, een provincie in het uiterste zuiden van Turkije. Het pand raakte zwaar beschadigd en het jonge meisje belandde er onder het puin. Maar liefst 128 uur lag het kind er onder de restanten van haar woning in Kahramanmaraş, maar ze kon uiteindelijk levend van onder het puin gehaald worden. Lang werd er vanuit gegaan dat de rest van haar familie bij de aardbeving om het leven kwam.

Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar het zorgpersoneel haar de naam Gizem gaf, wat “mysterie” betekent in het Turks. Beelden van de redding circuleerden op sociale media en raakten een gevoelige snaar bij veel andere Turken. "De baby is echt een wonder. Het feit dat ze het overleefde en geen gezondheidsproblemen had, heeft ons diep geraakt," zei de minister van Familie en Sociale Diensten van het land Derya Yanik.

TWEET: De moeder kan haar kind na 54 dagen opnieuw vasthouden:

Wat op dat moment nog niet duidelijk was, was dat Yasemin Begdaş, de moeder van ‘Gizem’, ook was gered van onder het puin. Ze lag zelfs in hetzelfde ziekenhuis, maar was er veel slechter aan toe.

Toch kan de moeder haar dochter nu na 54 dagen kan opnieuw in haar armen sluiten. Dat lukte pas nadat ze een DNA-staal afstond aan het Turkse ministerie. Het ministerie probeerde om met een DNA-test zoveel mogelijk families opnieuw samen te brengen. En in sommige gevallen is dat dus gelukt. "Een van de meest onbetaalbare taken ter wereld is het herenigen van een moeder met haar kind", zei Yanik. "Deel uitmaken van dat geluk betekende ook veel voor ons." Op sociale media postte de minister ook beelden van het knuffelende paar. 

Toch is het gezin nog niet helemaal volledig, en dat zal het spijtig genoeg nooit zijn. De vader en de twee broers van de baby hadden minder geluk en overleefden het natuurgeweld niet. In totaal kwamen bijna 50.000 mensen om het leven bij de aardbevingen. Alleen al in Turkije, waar het epicentrum van de aardbeving lag, stierven meer dan 44.000 mensen.

Meest gelezen