Stad Lommel en Britse ticketverkoper grijpen naast schadevergoeding voor Vestiville: medeorganisator moet niet betalen

De stad Lommel krijgt de kosten voor het afgelaste hiphopfestival Vestiville, dat normaal zou doorgaan in 2019, niet terugbetaald. Vandaag stond een van de medeorganisatoren terecht voor fraude met nagemaakte betalingsbewijzen. Maar volgens de rechter was dat niet de oorzaak dat het festival werd afgelast en dus moet ze geen schadevergoeding betalen aan de stad en Britse ticketverkoper Festicket.  

Bijna 4 jaar geleden zou Vestiville op het Kristalpark in Lommel voor het eerst doorgaan. Op de affiche stonden toen namen als Cardi B, A$ap Rocky, Future en Migos. Maar dat festival eindigde uiteindelijk op een sisser toen bleek dat het festival de veiligheid van de artiesten en van het publiek niet kon garanderen. Heel wat artiesten annuleerden hun optreden en de burgemeester Bob Nijs (CD&V) zag geen andere weg dan het festival niet te laten doorgaan. 

Vier jaar later is een mede-organisatrice door de Hasseltse strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden en een boete van 2.000 euro, beiden met uitstel. Ze stond terecht voor fraude omdat ze met 10 nagemaakte betalingsbewijzen probeerde tijd te winnen om het festival te redden. 

Ze wordt dus wel gestraft voor de fraude, maar volgens de Hasseltse rechter is het niet bewezen dat de fraude aan de basis lag van de afgelasting en daarom grijpen zowel de stad Lommel als Britse ticketverkoper Festicket naast een schadevergoeding.

Kostenplaatje

Heel wat van de verwachte bezoekers waren al in Lommel toen het festival op het laatste moment werd afgelast. De stad moest die festivalbezoekers allemaal opvangen en het festivalterrein reinigen. Goed voor een factuur van 32.679 euro, die nu werd voorgeschoteld aan de medeorganisator, maar die dat bedrag niet moet betalen.  

De Britse ticketverkoper Festicket eiste een schadevergoeding van 1.212.793 euro voor het doorgestorte bedrag van de ticketverkoop en de gemaakte kosten. Ook dat bedrag zullen ze niet te zien krijgen van de medeorganisator. 

Ook de curator die het faillissement en de achtergelaten put van 265.188 euro van bv Vestival moest afhandelen en zich burgerlijke partij had gesteld, kreeg geen schadevergoeding.

"Tijd rekken om geld bij elkaar te krijgen"

Direct na de afgelasting van Vestiville opende het parket een onderzoek en werden de organisatoren opgepakt voor fraude, oplichting, witwassen, misbruik van vertrouwen of valsheid in geschriften.

De medeorganisator verklaarde dat ze de 10 betalingsbewijzen had nagemaakte en die naar verschillende leveranciers had gestuurd om "tijd te rekken om het geld bij elkaar te krijgen". De meeste van de leveranciers verklaarden dat ze hun geld uiteindelijk wel gekregen hebben. 

BEKIJK - de journaalreportage uit 2019 over Vestiville:

Videospeler inladen...

Meest gelezen