Mediahuis koopt vier Nederlandse radiozenders

Mediahuis vergroot zijn greep op het Nederlandse radiolandschap. Het Belgische mediabedrijf neemt onder meer Radio Veronica over van Talpa Network.

Waarom is dit belangrijk?

Mediahuis is al actief op de Nederlandse radiomarkt met de zenders Sublime en Nostalgie. Beide radiostations maken deel uit van Audiohuis, de all-in-one audio agency van Mediahuis in Nederland.

In het nieuws: Mediahuis koopt vier Nederlandse radiozenders. “Met de overname van die radiostations zet Mediahuis haar plannen binnen de Nederlandse radiomarkt kracht bij en verstevigt de groep haar positie binnen de lokale advertentiemarkt”, klinkt het in een persbericht.

  • Het Belgische mediabedrijf koopt Radio Veronica van Talpa Network. Die overname komt er nadat het Nederlandse kabinet heeft beslist dat voor de aanstaande FM-frequentieveiling niet meer dan drie stations eigendom mogen zijn van één mediabedrijf. Daardoor moest Talpa Network één van haar vier radiozenders van de hand doen. De veiling gaat op 20 juni van start.
    • Talpa houdt nog drie zenders over: Radio 538, Radio 10 en Sky radio.
    • Het Financieele Dagblad laat weten dat Veronica het minst beluisterde radiostation van de vier zenders van Talpa Network is. Het marktaandeel schommelde de afgelopen weken tussen de 3,5 en 4,5 procent. Radio 10 is met een marktaandeel van zo’n 13 procent de populairste zender van Talpa Network.
    • Radio Veronica zag in 1960 het levenslicht en was het eerste commerciële radiostation van Nederland. De radiozender was tot en met 2017 onderdeel van Telegraaf Media Groep. Die uitgever werd toen eigendom van Mediahuis. Talpa Network kon tijdens die periode de radiobelangen van Telegraaf Media Groep verwerven, waaronder Sky Radio en Radio Veronica.
  • Voorts komt RadioCorp volledig in handen van Mediahuis. Daardoor kan het bedrijf nog eens drie radiozenders toevoegen aan zijn portefeuille, zijnde 100% NL, Slam! en Sunlite. Het is nog niet duidelijk voor welke drie zenders Mediahuis FM-ambities heeft.
Meer