aanslag Antwerpen

Zelfgemaakte bom gebruikt in Osystraat

De politie heeft een buurtbewoner die was opgepakt na de aanslag in de Osystraat in Antwerpen, vrijgelaten. Bij de krachtige explosie zaterdagnacht raakte een twintigtal ­woningen in vier straten ­beschadigd.

Sam Reyntjens

Het onderzoek leerde dat ­allicht opnieuw gebruik werd ­gemaakt van een zelfgemaakte bom op basis van vuurwerk. Het zware knalvuurwerk van het type Cobra is al langer in trek bij de aanslagplegers in het Antwerpse drugsmilieu. Sinds enige tijd ­experimenteren de criminelen ook met zelfgemaakte bommen op basis van het knalvuurwerk. Zo werd bij een verijdelde aanslag in de Volkstraat al een colafles gevonden die met brandstof gevuld was en beplakt met Pools knalvuurwerk van het type ‘Black Thunder’.

Volgens diverse bronnen ­gebruiken de aanslagplegers ­recent krachtige zelfgemaakte bommen. Ze halen het (flash)kruit uit verscheidene stuks Cobra en brengen het ­samen in een balkvormige bom. Ze brengen een lange lont aan, om het explosief vanop afstand te laten ontploffen.

Buurtbewoner vrijgelaten

In de nasleep van de explosie ­zaterdagnacht werd een 19-jarige verdachte opgepakt door het snelleresponsteam van de politiezone Antwerpen. Het gaat om L.B., een buurtbewoner. Hij zat op het ­moment van de explosie even verderop in zijn auto met een vriend. Op dashcambeelden is te zien hoe de twee mannen na de ontploffing uitstapten en wegwandelden in de richting van de Franklin Rooseveltplaats.

‘De verdachte is na verhoor vrijgelaten, hij werd niet voor­geleid bij de onderzoeksrechter’, zegt Lieselotte Claessens van het parket in Antwerpen. B. woont in de straat en zat naar ­eigen zeggen gewoon te roken in zijn auto. Het is onduidelijk waarom hij wegliep zonder te kijken of er geen slachtoffers ­waren, maar mogelijk vreesde B. juridische gevolgen. Hij wordt nog vervolgd voor betrokkenheid bij een schietpartij in Borgerhout. ‘Mijn cliënt ontkent alle betrokkenheid bij de feiten van zaterdagnacht’, zegt zijn advocate Shari Desmet.

(sare)