© AFP

Pentagon: “Chinese spionageballon heeft militaire data verzameld”

De Chinese spionageballon die eind januari opdook boven de Verenigde Staten is erin geslaagd om dagenlang militaire data te verzamelen. Volgens het Pentagon zweefde de ballon daarom gericht boven bepaalde Amerikaanse plekken, maar de buit zou beperkt zijn. Het is nog niet duidelijk welke informatie naar Peking is verzonden.

thv
Bron: BELGA

De ballon zou in staat zijn geweest om de data in real time naar China te sturen. Volgens NBC News zou de ballon niet zozeer foto’s hebben gemaakt, maar ook elektronische signalen hebben opgepikt. Op die details wilde het Amerikaanse ministerie van Defensie niet reageren, omdat de FBI nog onderzoekt welke informatie de ballon precies heeft verstuurd.

Men gaat ervan uit dat de buit beperkt is, omdat er slechts weinig bijkomende informatie kon worden vergaard bovenop wat Chinese spionagesatellieten al verzamelden. 

De ballon zou eind januari via Alaska in het Amerikaanse luchtruim zijn binnengekomen, en werd er op 4 februari voor de kust van South Carolina neergegeschoten. Het incident zette de spanningen tussen de VS en China op scherp. Maar volgens Peking ging het gewoon om een weerballon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer