Photonews

Elsene opent transitruimte voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

De gemeente Elsene heeft haar eerste transitruimte voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen geopend. De ruimte zal onderdak bieden aan elf jonge vluchtelingen die geen familiebanden in ons land hebben.

De gemeente stelt elf appartementen ter beschikking voor jongeren die tussen 16 en 20 jaar oud zijn en van wie de meesten in opvangcentra waren ondergebracht. De jongeren hebben geen familie in België en kunnen tussen de zes en achttien maanden verblijven in de transitruimte.

“Er is dus sprake van een rotatieprincipe, aangezien het gaat om transitopvang”, klinkt het in een persbericht van de gemeente. “Dit project wordt beschouwd als een springplank naar emancipatie.”

Begeleiding

Het project zal begeleid worden door de vzw Maison Babel, die ervaring heeft in de sector van de jeugdhulpverlening. De missie van de vereniging is het begeleiden van jongeren in hun migratieproces of bij de realisatie van een project om zelfstandig in België te wonen.

De vzw zal bovendien de benedenverdieping van het gebouw betrekken. Op die manier kan de vereniging er niet enkel altijd zijn voor de jongeren, maar beschikt ze ook over nieuwe kantoren.

“Deze tieners die zonder familie in België arriveren, vormen een bijzonder kwetsbare groep”, laat Anaïs Camus (Ecolo), Elsens schepen van Huisvesting, weten via hetzelfde persbericht. “De gemeente, die de ambitie heeft om waardige huisvesting te ontwikkelen voor de meest kwetsbaren, wilde graag een dergelijk project op haar grondgebied realiseren.”

Ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), toont zich tevreden. “De opening van deze opvangruimte voor niet-begeleide minderjarigen is een nieuwe kans voor de gemeente Elsene om haar steentje bij te dragen op het gebied van opvang, wat in België een bijzonder gespannen materie blijft. Ik ben ook blij dat ik kan samenwerken met een non-profitorganisatie die solide ervaring heeft op dit gebied.”

De gemeente Elsene richtte eerder, in 2021, al een eerste nood- en transitopvang op.

Meest gelezen