ddp

Kan Loreen na "Euphoria" het Songfestival nog eens winnen en welke winnaars deden ook een tweede keer mee?

In de geschiedenis van het Songfestival zijn er naast Loreen ook andere artiesten die na hun overwinning opnieuw hebben meegedaan aan de liedjeswedstrijd, met wisselend succes. Een tweede deelname is absoluut geen garantie op een tweede zege, al is Loreen dit jaar torenhoog favoriet bij de bookmakers. 

Met "Euphoria" scoorde Loreen een internationale hit, nadat ze het Songfestival had gewonnen in 2012. Of ze dat succes 11 jaar later kan evenaren met "Tattoo", moet nog blijken. Sinds Loreen is bekendgemaakt als Zweedse inzending, staat ze met kop en schouders aan de leiding bij de bookmakers. 

"Loreen is topfavoriet en zonder twijfel de te kloppen act dit jaar, al zal ze het nog moeten waarmaken in Liverpool. Tijdens het Songfestival moet je als artiest het momentum grijpen", zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck, die verslag uitbrengt van de liedjeswedstrijd. 

BEKIJK - Loreen reageert bij MNM op nieuwe zegekans Songfestival: "Helemaal niet bezig met winst of verlies":

Videospeler inladen...

"Wat in haar nadeel speelt, is dat iedereen "Tattoo" zal vergelijken met "Euphoria" en dat zijn grote schoenen om te vullen. Toch is de kans reëel dat Loreen opnieuw wint en een dubbel historisch record vestigt. Met een tweede zege zou ze het persoonlijke record van "Mister Eurovision" Johnny Logan evenaren. Bij winst brengt ze Zweden met een 7e overwinning op dezelfde hoogte als Ierland, dat al jarenlang recordhouder is."

BEKIJK - "Tattoo", het nummer waarmee Loreen naar het Songfestival in Liverpool trekt:

Welke winnaars waagden zich net als Loreen aan meerdere Songfestivaldeelnames?

Loreen is niet de eerste Zweedse act die haar land voor een tweede keer vertegenwoordigt op het Songfestival. Charlotte Perelli heeft Zweden vertegenwoordigd als Charlotte Nilsson in 1999, met"Take me to your heaven", een nummer met kerstachtige belletjes en pianostukjes. In 2008 wordt ze als Charlotte Perelli - de familienaam van haar schoonmoeder notabene -  pas 18e met "Hero".

BEKIJK - Charlotte Perelli - dan nog Charlotte Nilsson - met het winnende "Take me to your heaven" in 1999:

"Mister Eurovision" Johnny Logan is voorlopig de enige die het Songfestival twee keer kon winnen als soloartiest voor Ierland. Logan heeft dat twee keer gedaan met een powerballad: in 1980 met "What's another year", en in 1987 met "Hold me now". Toen vond het Songfestival plaats in Brussel, na de winst van Sandra Kim voor België in 1986. Logan is ook betrokken bij een derde Ierse zege, als auteur van "Why me", het winnende lied van Linda Martin in 1992. Ierland is met zeven overwinningen al jarenlang recordhouder bij de liedjeswedstrijd.

BEKIJK - Johnny Logan bij zijn tweede zege in 1987 met "Hold me now":

Lys Assia nam in de beginjaren van het Songfestival meteen drié keer op rij deel voor Zwitserland. Ze won de allereerste editie van de liedjeswedstrijd in 1956 met "Refrain", werd voorlaatste samen met Bobbejaan Schoepen in 1957, om als tweede te eindigen in 1958, met een nummer deels in het Duits en deels in het Italiaans. Na de zege van Assia zal het tot 1988 duren voor Céline Dion nog eens kan winnen voor Zwitserland, met "Ne partez pas sans moi".

BEKIJK - Lys Assia won in 1956 het allereerste Songfestival:

De Italiaanse Gigliola Cinquetti won op haar 16e het Songfestival in 1964 met de klassieker "Non ho l'età": de eerste zege voor Italië bij de liedjeswedstrijd. In 1974 neemt Cinquetti opnieuw deel, maar dan strandt ze op de tweede plek na het legendarische "Waterloo" van Abba.

BEKIJK - in 1964 zette een live orkest de bombastische intro in voor "Non ho l'età" van Gigliola Cinquetti:

Anne-Marie David heeft voor twee verschillende landen deelgenomen aan het Songfestival: één keer voor Luxemburg, en één keer voor Frankrijk. In 1973 heeft ze gewonnen voor het Groothertogdom met "Tu te reconnaîtras". In 1979 heeft ze voor Frankrijk de derde plaats behaald met "Je suis l'enfant-soleil".

BEKIJK - het winnende lied van Anne-Marie David voor Luxemburg:

In 1998 wint Dana International met haar "Diva" als eerste openlijke transpersoon het Songfestival voor Israël. Een belangrijk moment voor de LGBTQIA+-gemeenschap, die de liedjeswedstrijd erg genegen is. In 2011 waagt Dana opnieuw haar kans met "Ding dong", maar door een reeks valse noten haalt ze zelfs de finale niet, ondanks het enthousiasme van het aanwezige publiek.

BEKIJK: een stukje Songfestivalgeschiedenis, met "Diva" van Dana International:

Duitsland staat als één van de landen van de "Big Five", die het Songfestival organiseren (en dus ook betalen) altijd rechtstreeks in de finale. In 2010 wint Lena met het vrolijke "Satellite". In 2011 verdedigt ze haar zege in Düsseldorf, met  "Taken by a stranger". Het duistere elektronummer staat in schril contrast met het catchy "Satellite" van een jaar eerder. Lena eindigt in 2011 als tiende.

BEKIJK: het vrolijke "Satellite" van Lena:

Alexander Rybak wint - met zijn onafscheidelijke viool - het Songfestival in 2009 voor Noorwegen. Voor "Fairytale" behaalt hij op dat moment een recordscore van 387 punten. In 2018 wordt hij "maar" vijftiende - ook met zijn viool - met "That's how you write a song", een popnummer met minder folkinvloeden. Een verrassend resultaat, want Rybak is dat jaar als winnaar uit de tweede halve finale gekomen. 

BEKIJK - Alexander Rybak en zijn viool met zijn winnende act in 2009:

Voor welke artiesten was het pas "tweede keer, goede keer"?

Naast Loreen en Charlotte Perelli is Carola de derde Zweedse artieste die meer dan één keer heeft deelgenomen aan het Songfestival: twee keer in het Zweeds en één keer in het Engels. Carola wint in 1991 bij haar tweede deelname met "Fångad av en stormvind", na een spannend ex aequo met Frankrijk. 

Bij haar eerste deelname in 1983 wordt Carola derde met "Främling". In 2006 behaalt Carola de vijfde plaats met "Invincible". Een vast element bij haar drie deelnames gespreid over drie decennia: de windmachine die haar kapsel nonchalant laat wapperen.

BEKIJK - een hyperenthousiaste Carola wint voor Zweden in 1991:

"De aanhouder wint", dat weet ook Dima Bilan. In 2006 wordt hij - dan nog met een nektapijt en een mouwloos shirt - tweede voor Rusland met "Never let you go". Hij moet de Finse rockers van Lordi laten voorgaan met hun "Hard rock hallelujah". Twee jaar later wint Dima Bilan - dan in een wit hemd - met de ballade "Believe". Tijdens zijn act krijgt hij het gezelschap van Russisch schaatslegende Evgeni Plushenko, die op een mini-ijsbaantje rond Bilan heen cirkelt.

BEKIJK - de winnende (schaats-)act van Dima Bilan in 2008:

Meest gelezen