Oud-kolonel Roger Housen legt uit welke opties de Oekraïense soldaten nog hebben in Bachmoet.
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-kolonel Roger Housen legt uit welke opties de Oekraïense soldaten nog hebben in Bachmoet. © NYT/Photo News

In groepjes van 20 militairen per keer die de dood inlopen. Hoe de Russen op gruwelijke wijze willen oprukken in Bachmoet

Dat Bachmoet al in Russische handen is gevallen, zoals Wagner-baas Jevgeni Prigozjin beweert, noemt defensie-expert Roger Housen onzin. Toch blijven de Russen in de Oekraïense stad vooruitgang boeken dankzij een gruwelijke tactiek. Wat doen ze dan precies? Hoe groot zijn de verliezen? En hoelang kunnen de Oekraïners het nog volhouden? Housen legt uit.

18 reacties

  • Filiep Lapeire

    1 jaar geleden
    De Kolonel komt zelden op het front nietwaar! Deze die op het front zijn zijn mensen die ernaartoe gedreven worden maar er eigenlijk liever niet zouden zijn! De Russen zien Europa als de zondebok terwijl ze momenteel aan het feesten zijn in Frankrijk, begrijpt er iemand nog de waanzin?
  • Alex Tas

    1 jaar geleden
    Dat iemand eens Rusland geschiedenisles geeft.. delen van Oekraine waren vroeger Grieks, dus nadat Rusland het veroverd heeft op Oekraïne kan Griekenland het weer veroveren op Rusland met hetzelfde excuus als Rusland?
  • Patricia Hulin

    1 jaar geleden
    het moet voor vele hogere Westerse militairen een hel zijn om de oorlogssituatie in Oekraïne vandaag mee live te beleven . Dat zij dan nog aan ons, bevolking, analyses geven over de strategie van de agressor, dat is een godsgeschenk, waarvoor dank. Als iedereen zijn eigen positief steentje zou bijdragen om de situatie zo veel mogelijk kans te geven op een vredesplan, dan zou er pas vooruitgang zijn. De vredesduiven van weleer zijn vandaag zeer zeldzaam maar broodnodig.
  • Pieterjan de Clippel

    1 jaar geleden
    Er zijn al ongelooflijk weinig Russen tussen 20-30 jaar. Dat zijn nu net de mensen die Poetin de oorlog instuurt. Een hele generatie die verloren gaat
  • joachim albert

    1 jaar geleden
    @Eric De Baeremaeker Wagner is huurlingenleger, ook actief in Afrika, en dus heeft Rusland eigenlijk geen grote vrees ttz in deze Stad, in grote delen van de Donzas, op andere plaatsen in Oekraïne én in Moskou hebben ze héél veel angst; en heb er, vanwege de agressor zijnde, geen enkele, maar dan ook echt geen enkele compassie mee.