Groenestroomcertificaten

Open VLD blokkeert Demirs knip in groenestroomcertificaten

Zuhal Demir (N-VA) en Bart Somers (Open VLD) vorig jaar.© belga

Viceminister-president Bart Somers (Open VLD) weigert de knip in de groenestroomcertificaten goed te keuren, omdat die ‘de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt’.

blg

Dat zegt Somers dinsdag in De Tijd. Zonder zijn fiat kan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) haar trofee niet binnenhalen.

Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering op initiatief van Demir aan dat ze de groene­stroomcertificaten van 200 grote bedrijven zou intrekken. Daardoor zou de regering 1,2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen, en zo de elektriciteitsfactuur voor elke Vlaming drukken. Demir oordeelt dat de bedrijven zoveel subsidies kregen toegewezen dat hun investering al lang is terugverdiend.

Somers keurde die ‘knip’ van Demir al drie keer goed in de ministerraad. Maar de liberalen toonden zich de jongste maanden kritisch. Het dossier komt binnenkort een laatste keer op de regeringstafel voor het ter stemming naar het parlement kan, maar Somers zal zich ertegen verzetten, zegt hij nu.

De eerste reden is dat veel meer bedrijven getroffen blijken dan Demir eerst aangaf. Geen 200 maar 2.000, en niet alleen grote spelers maar ook coöperaties, kmo’s en zelfs fruitbedrijven, klinkt het in De Tijd. Daarnaast vindt Somers het problematisch dat de juridische bezwaren die de Raad van State in zijn adviezen uitte niet zijn opgeklaard. ‘In de huidige vorm keuren wij dit niet goed. Er zitten te veel losse eindjes aan. We creëren rechtsonzekerheid en treffen de verkeerde groepen. Het dreigt de investeringen in groene stroom te vertragen.’

Demir wilde niet reageren in de krant. Ze houdt het bij een korte reactie op Twitter: ‘De ene subsidie is blijkbaar de andere niet. Waarom investeringen die al lang terugverdiend zijn geld van de hardwerkende Vlaming blijven toestoppen? Het geld is op.’ Het dossier wordt verder ten gronde besproken binnen de regering, klinkt het op haar kabinet.