Ook Australië bant TikTok op overheidstoestellen

Australië verplicht zijn overheidsmedewerkers om de applicatie TikTok van alle overheidsapparatuur te verwijderen uit veiligheidsoverwegingen.

Waarom is dit belangrijk?

De video-applicatie TikTok raakte tijdens de coronapandemie razendsnel populair. Met meer dan 1 miljard gebruikers trok het Chinese bedrijf hierachter – ByteDance – de aandacht van westerse landen. In het Westen wordt er argwanend gekeken naar die app, omdat er vermoedens spelen dat de Chinese Communistische Partij (CCP) die gebruikt om westerse burgers te bespioneren.

De essentie: Na Canada, de Verenigde Staten en meerdere leden van de Europese Unie, volgt Australië.

  • De ban gaat zo snel als mogelijk in en komt er na toenemende druk van de Australische inlichtingendiensten. Zo schrijft Reuters. Op privételefoons zullen ambtenaren wel nog de app mogen houden.
    • Het is momenteel onduidelijk hoeveel toegang TikTok heeft tot persoonlijke en gevoelige gegevens op een toestel en wat het allemaal verzamelt van de gebruiker. Men vreest overigens dat de CCP toegang heeft tot alle data van ByteDance en die kan benutten voor de politieke agenda, ten koste van de westerse veiligheidsbelangen.
    • Zo zou de CCP de inhoud kunnen beïnvloeden die westerse burgers – en dan vooral adolescenten en kinderen – te zien krijgen met desinformatie.
  • Australië plaatst zichzelf zo in de groep van zijn bondgenoten die eerder al gelijkaardige stappen ondernamen.
    • In het Nieuw-Zeelandse parlement klinkt ondertussen eveneens de roep om restricties in te voeren.
  • TikTok liet al weten dat het diep teleurgesteld is door de Australische keuze. “Dit is aangedreven door politiek, niet door feiten.”
    • Vorige maand ontkende CEO Shou Zi Chew nog voor het Amerikaanse Congres op een verhoor dat de applicatie data deelt of connecties zou hebben met de CCP.

Druk op handelsrelatie?

Kans op spanningen: Met deze ban riskeert Australië wel om opnieuw spanning te zetten op de diplomatieke banden tussen China en Australië. Die waren net opnieuw weer verbeterd sinds premier Anthony Albanese vorig jaar aan de macht kwam.

  • De aankondiging komt op dezelfde dag dat Australische en Chinese hoogwaardigheidsbekleders samenzitten in Beijing om de relatie nog verder te normaliseren.
  • Beide landen lieten in de recente toenadering meerdere handelsrestricties vallen en planden opnieuw gezamenlijke investeringen in koolmijnen.
  • Toen de VS en andere landen de ban invoerden, reageerde China al verontwaardigd en zei dat alles op een ‘overreactie’ wees. De VS denkt er zelfs aan om de app nationaal te bannen. (as)
Meer