“Bod van Saverys voor Exmar is te laag”

Grootaandeelhouder Nicolas Saverys, een telg van de bekende Antwerpse redersdynastie, wil de rest van Exmar kopen en het gastankerbedrijf van de beurs halen. Stefan Willems, co-oprichter van het beleggersplatform Spaarvarkens, heeft er gemengde gevoelens bij, zo vertelt hij in The Morning Drive.


Luister naar Stefan Willems over Exmar:


In het nieuws: Nicolas Saverys, die via de vennootschap Saverex 45 procent van Exmar bezit, kondigde gisteren aan een bod te willen doen op de overige aandelen. Zijn prijs: 12,10 euro per aandeel, of bijna 25 procent meer dan de slotkoers op 31 maart.

De juiste prijs? Een faire prijs, oordeelden de analisten van Kepler Cheuvreux. Maar niet alle beleggers zijn het daarmee eens. Stefan Willems van Spaarvarkens.be wijst onder meer op de nieuwe geopolitieke omstandigheden die tot fors meer belangstelling leiden voor aardgas:

  • “Transport van gas was enkele jaren geleden een sector die helemaal niemand bekeek. Maar sinds de oorlog in Oekraïneis de sector booming. Dan is de vraag natuurlijk of de minderheidsaandeelhouders – die het bedrijf jaren trouw geweest zijn – net nu die omslag komt naar betere tijden, gaan instappen. Ik denk van niet.”
  • Hij wijst er ook op dat het bod in de praktijk 11,10 euro is. “Saverex zegt dat het dividend wordt afgetrokken van de overnameprijs en eerder liet Exmar al weten een dividend van 1 euro voor te stellen. Heel veel minderheidsaandeelhouders zien dat dividend als verworven en dan is het bod niet 12,10 euro, maar eigenlijk 11,10 euro.”
Stefan Willems – Spaarvarkens.be

Gemengde gevoelens. Exmar is sinds de verkoop vorig jaar van de drijvende LNG-fabriek Tango – die tussen 572 en 694 miljoen dollar in het laatje bracht – uit de zorgen. Maar in de jaren voordien was Tango het probleemkind van de gastankerrederij.

  • Mede dankzij de steun van de beleggers op de beurs heeft Exmar in de moeilijke periode misschien wel een faillissement kunnen vermijden, zegt Willems. Het is dan ook een beetje bitter dat het bedrijf nu van de beurs weg wil. Een operatie waar hij “met gemengde gevoelens” naar kijkt.
  • “Men heeft dat tuig kunnen verkopen met een enorme meerwaarde en is uit woelige wateren kunnen komen. Het bedrijf zit niet meer in de schuldpositie van vroeger”, zegt hij. “Als je op de balans kijkt naar de waarde van alle schepen en de infrastructuur, kan je zeggen dat er nog meerwaarde zit in het aandeel. De boekhouding reflecteert niet echt de waarde van die schepen.”

Conclusie: Volgens Willems is het bod op Exmar opportunistisch en niet bepaald gul. Hij sluit, op basis van zijn eerdere ervaring bij de beursexit van Sioen, niet uit dat er uiteindelijk een hoger bod uit de bus kan komen.

Meer