België als draaischijf van de illegale houthandel: “Verantwoordelijkheid ligt bij de minieme overheidscontroles”, zegt sectorkoepel Fedustria

Illegale houthandel is al een tijd lang hot topic, en nu ook in België. Door een gebrek aan controles is België zeer aantrekkelijk voor de trafiek in illegaal gekapt tropisch hout. Maar in hoeverre klopt dat? Karla Basselier, CEO van sectorkoepel Fedustria, nuanceert dit en legt de verantwoordelijkheid hogerop.


Beluister hier het interview met Karla Basselier in The Morning Drive:


De essentie: België zou een draaischijf zijn voor illegale houthandel. Het probleem ligt niet bij de Belgische houtimporteurs, maar bij de minimale controle van hogerop, stelt Basselier. 

  • Fedustria is de beroepsorganisatie van de industriële bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. Ze vertegenwoordigen dus het merendeel van de houtinvoerders in België. “Die bedrijven kennen de wetgeving en respecteren die ook”, zo zegt Basselier.
  • Ook is er een code of conduct bij Fedustria. “Concreet houdt dat in dat de bedrijven de herkomst en omstandigheden van de kap kennen. Van de bedrijven wordt dus verwacht dat ze actief info verzamelen over het land van herkomst en de nodige kapvergunningen. Speelt daar corruptie of is daar een gewapend conflict, dan moeten zij die risico’s ook gaan minimaliseren”, stelt Karla Basselier, CEO Fedustria.

Maar waar zit het probleem dan?

Onderliggend: “Ik denk eerlijk gezegd dat we niet mogen spreken van illegale stromen.”

  • “Het is zo dat de controles zouden moeten aangescherpt worden. We hebben daar al meerdere keren gesprekken over gevoerd met de overheid. Wij zijn tegen illegaal hout en we doen er als sectororganisatie alles aan om onze leden daarin te begeleiden en te sensibiliseren”, vertelt Basselier.
  • Er moet dus nog heel wat veranderen. Fedustria heeft een oproep gedaan richting de overheid om samen te gaan voor een verbeterd controlemechanisme. “Die controles moeten op het terrein zelf gebeuren. Als je naar de havens gaat, kan je veel gerichtere controles uitvoeren en zie je soms visueel al dat bepaalde zendingen tekortkomingen hebben”, zegt Basselier.
  • De controles zelf gaan uitvoeren, is niet het mandaat van Fedustria. Daarvoor kijken wij naar de overheid en politionele diensten. “Wel kunnen wij de conclusies uit onze audits delen met onze leden. Hieruit kunnen we leren en op die manier onze leden nog beter gaan begeleiden en sensibiliseren om de wetgeving te respecteren.”

(nd)

Meer