Cambio heeft nu 300 deelauto's staan in Antwerpen: steeds meer inwoners kiezen niet meer voor een eigen auto

In Antwerpen heeft het autodeelbedrijf Cambio zijn 300e auto ingezet. Cambio begon 17 jaar geleden in Antwerpen met deelauto's. Intussen heeft het in de stad 7.500 gebruikers. De auto's, waaronder ook bestelwagens, staan op 100 plaatsen verspreid over de stad en de districten. Er komen nog altijd gebruikers bij en de komende maanden zal Cambio dus ook nog meer voertuigen inzetten.

In 2006 startte Cambio in Antwerpen met het concept van autodelen met enkele tientallen gebruikers. Jaren later zijn dat er al een pak meer. "Vorig jaar hebben meer dan 7.500 Antwerpenaren gebruikgemaakt van het systeem", zegt directeur Geert Gisquière. "Dat is ook de reden waarom we het aanbod laten groeien. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer auto's er ter beschikking moeten zijn."

De wagens van Cambio staan verspreid over de stad en de districten. "Er zijn meer dan 100 standplaatsen, waar soms 2 auto's staan maar soms ook wel 10 tot 15. Die staan verspreid over heel Antwerpen en zijn allemaal op wandel- of fietsafstand", zegt Gisquière. "In de praktijk staat die deelwagen ook niet veel verder dan de privéwagen. Je eigen auto moet je vaak ook enkele straten verder zetten door de parkeerdrukte. Het is dan minstens even gemakkelijk om een Cambio op te halen en te parkeren."  

Daarnaast heeft Cambio ook verschillende types van wagens. Er zijn kleine stadswagens, maar ook bestelwagens. "Dat is ook een van de voordelen van het systeem. Voor elke verplaatsing, kan je het model kiezen dat het meest geschikt is."

Waarom een deelwagen?

Dat mensen in de stad steeds vaker hun eigen wagen omruilen voor een deelwagen, heeft meerdere redenen. "Enerzijds heb je het financiële plaatje. Een eigen wagen kost geld: je moet die verzekeren en onderhouden bijvoorbeeld. Daarnaast is er het gebruiksgemak. Als je niet vaak met je wagen rijdt, is die vaak eerder een last dan een lust. Je moet ermee naar de keuring en je moet hem kuisen. Dat is ook een element dat soms meespeelt", zegt Gisquière. "Ten slotte dragen mensen die gebruikmaken van een deelwagensysteem ook hun steentje bij aan de leefbaarheid van de stad. Iedere wagen die wij plaatsen, haalt 12 tot 13 privéwagens van de weg. Ik denk dat de gebruikers daar ook trots op zijn."

Vorig jaar hadden we problemen met de toelevering van auto's, dit jaar doen we een inhaalbeweging

Geert Gisquière, directeur van Cambio

Cambio plant om dit jaar nog meer deelwagens in de stad te zetten. "We gaan een inhaalbeweging doen dit jaar, want vorig jaar waren er problemen bij de toeleveringsketen van de fabrikanten. We hebben even op de rem moeten staan, maar we hopen tegen het einde van dit jaar 350 wagens in Antwerpen te hebben", aldus Gisquière.

Meest gelezen