Finland officieel 31ste NAVO-lid, Rusland voelt zich bedreigd en belooft “tegenmaatregelen”

Finland is nu officieel toegetreden tot de NAVO, als 31ste lid van de militaire verdragsorganisatie. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft daarvoor dinsdag de benodigde documenten overhandigd aan Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

debn
Bron: BELGA

LEES OOK. Finland versterkt de NAVO, maar brengt ook risico’s mee

De overhandiging van de documenten vond plaats in de hoofdzetel van de NAVO in Brussel. “Het protocol is nu van kracht”, zei Blinken bij de overhandiging, aan de zijde van Haavisto en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Om 15.30 uur wordt de Finse vlag nog gehesen tussen die van de 30 andere lidstaten, voor de hoofdzetel van de alliantie in Brussel.

Rusland reageerde dinsdagmiddag al op het nieuws. Volgens het Kremlin is de toetreding van Finland een nieuwe escalatie. “De uitbreiding schendt onze veiligheid en onze nationale belangen”, aldus woordvoerder Dmitri Peskov. “Dat dwingt ons tegenmaatregelen te treffen.” Verdere details gaf hij niet.

Finland heeft een 1.300 kilometer lange grens met Rusland, waardoor de directe landgrens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelt.

In Brussel is Manneke Pis in Finse plunje getooid naar aanleiding van de NAVO-toetreding van Rusland.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER