Photo by Beau Runsten on Unsplash

Intensief duursporten veroorzaakt meer aderverkalking dan gematigd sporten

Intensief duursporten veroorzaakt meer slagaderverkalking van het hart. Dat blijkt uit onderzoek in verschillende Vlaamse ziekenhuizen. Wat dat precies tot gevolg heeft, is nog onduidelijk, maar experts volgen het verder op. Zij benadrukken intussen dat deze bevinding geen reden mag zijn om minder of helemaal niet te gaan sporten, integendeel: "Twee tot drie keer per week 20 minuten tot een uur sporten, is zeer gezond voor het hart."  

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt alle volwassenen aan om 150 tot 300 minuten per week matige fysieke inspanningen te doen, of 75 tot 150 minuten per week intense fysieke inspanningen. De gezondheidsvoordelen daarvan zijn overdonderend. Maar hoe zit het met duursporters, mensen die nog (veel) langere trainingen inlassen om een marathon te lopen of aan een triatlon mee te doen? 

Om het antwoord te kennen op die vraag, lanceerden hartspecialisten van het Jessa Ziekenhuis, UZ Antwerpen en UZ Leuven in 2018 de Master@Heart-studie onder het peterschap van ex-veldritkampioen Sven Nys. Zij definieerden duursporters als mensen die meer dan 10 uur per week fietsen of meer dan 6 uur per week lopen. 

De intensiteit qua hartritme werd niet nader bepaald, al zal deze categorie sporters ook wel vaker langere tijd tegen een hoge tot heel hoge hartslag aan zitten. "We weten uit Nederlands onderzoek dat vooral de intensieve inspanningen potentieel gevaarlijker kunnen zijn dan de duur", schetst Guido Claessen, cardioloog aan het Hartcentrum Hasselt (Jessa). 

Wie nam deel aan de studie?

Voor de studie werden volgende personen vergeleken:

  • 191 levenslange duursporters (die gemiddeld meer dan 10 uur per week trainen sinds hun prille jeugd)
  • 191 laattijdige duursporters (begonnen na de leeftijd van 30 jaar)
  • 176 actieve gezonde vrijwilligers zonder gekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten 

Wat is de conclusie?

Uit het onderzoek blijkt verrassend dat levenslange duursporters meer verkalking hebben van de kransslagaders, met meer ernstige vernauwingen. "We zagen dat hoe intensiever de mensen sportten - denk aan mensen die triatlons doen en marathons lopen, die veel uren per week intensief sporten - zij een sterke verhoging van de verkalking van de bloedvaten rond het hart hebben. Het gaat dan niet enkel om de ongevaarlijke kalkplaten, maar ook om de gevaarlijke kalkplaten," zegt cardioloog Lieven Herbots (Jessa). 

Onverwacht en vooralsnog onverklaard

Professor Guido Claessen over de resultaten van de studie

"Onverwacht en vooralsnog onverklaard", noemt cardioloog Guido Claessen het. "Toch waren ze (de kalkplaten, red.) consistent aanwezig." Het is niet zo dat duursporters nu in paniek moeten schieten, want Claessen nuanceert meteen. In hoeverre dit verontrustend is voor de levensduur van de sporter, moet verder worden onderzocht. "Er zijn immers nog geen studies die aantonen dat sporters ook een hoger risico hebben op een hartinfarct," onderstreept Claessen.

Sporters blijven in het voordeel

Deze studie mag dus geen reden zijn om minder te gaan sporten, zeggen experts. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporters een betere levensverwachting hebben dan de algemene bevolking. "De aantasting van de kransslagaders bij sporters blijft over het algemeen beperkt en is duidelijk minder dan wanneer iemand niet zou bewegen en een ongezonde levensstijl zou hebben. Het gaat dan om ongezond eten, of roken, met als gevolg een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden, suikerziekte en overgewicht," stellen de onderzoekers nog. 

Anders gesteld: de voordelen van sporten tegenover bijvoorbeeld een sedentair leven en/of een ongezonde levensstijl, blijven groot. 

Mensen die de richtlijnen van de WHO volgen en gemiddeld sporten, hebben een groot voordeel. "Zij doen het het best op de curve", vertelt Claessen. "Denk daarbij aan 2,5 uur per week matig sporten of 1 uur en een kwartier aan hoge intensiteit." Maar een marathon lopen, zou er dus niet voor zorgen dat je nóg gezonder wordt. De studie suggereert dat de gezondheidseffecten bij zeer intensieve sportbeoefening getemperd kunnen worden door ongewenste slagaderverkalking. 

BEKIJK - Het Journaal ging kijken in het Hartcentrum Hasselt in het Jessa Ziekenhuis: "We gaan dit verder opvolgen, want een toegenomen hoeveelheid verkalkingen (vernauwingen) is iets dat we niet graag zien":

Videospeler inladen...

Meest gelezen