De brandweer dooft het vuur in de loods, waar delen van kermiskramen opgeslagen lagen.© bfm

Brand veroorzaakt verschillende ontploffingen en een enorme rookpluim: “Kermiskramers waren net het nieuwe seizoen aan het voorbereiden”

Nijlen -

Een opslagplaats en onderhoudsruimte van kermisfamilie Vermeylen in de Beenderstraat in Nijlen is dinsdag uitgebrand. Delen van attracties gingen op die manier verloren. De omwonenden hoorden enkele erg luide ontploffingen en de rookpluim was kilometers ver te zien. “De brand heeft zich enorm snel ontwikkeld”, klinkt het bij de brandweer.

Bert Provoost

“Het vuur was enorm hevig. Ik zag hoe het vuur zeer snel groter werd. Daarna waren er drie ontploffingen, waarvan de derde de zwaarste was. Ik heb geen idee wat het was, maar ik vermoed gasflessen. De zwarte rook die opsteeg was enorm”, klinkt het bij een ooggetuige uit de buurt.

Het vuur werd langs verschillende kanten aangevallen.© BFM

De coördinatie bij de brandweer gebeurde door Roel Geens, luitenant van brandweerzone Rivierenland. “Toen ik vanuit de post Heist-op-den-Berg vertrok, zag ik de dichte rookpluim al vanuit de kazerne in de Broekstraat in Hallaar. Meteen na de oproep was het vuur dus al zeer omvangrijk, het was onmiddellijk uitslaand. De brand heeft zich enorm snel ontwikkeld”, zegt luitenant Geens.

Luitenant Roel Geens.© BFM

“De eerste ploegen zijn meteen beginnen blussen vanuit de Beenderstraat, daarna hebben ook ploegen ook vanuit de tuintjes van de achterliggende Hulstestraat het vuur aangevallen. Ook vanop het plat dak van de buren is er geblust. We hebben preventief ook nog bijkomende middelen gevraagd aan de zone, maar uiteindelijk raakte de brand vrij snel onder controle. We konden zo voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende woningen, buiten mogelijk wat lichte brandschade op een muur. Achteraan is een muur wel deels ingestort”, zegt Roel Geens.

Inhoud vernield

De inhoud van de loods is quasi volledig vernield. Er stonden delen van attracties in opgeborgen en er lag enorm veel materiaal. “Ze waren onder andere bezig om de bakjes van zo’n draaimolen, een octopus, op te knappen. Die lagen allemaal binnen. De rest van de attractie was gelukkig ergens anders opgeslagen”, zegt een buur.

De oorzaak van de brand is vermoedelijk te wijten aan onderhoudswerkzaamheden. “Tijdens werken in de loods is het vuur ontstaan, maar de precieze oorzaak zal nog verder onderzocht worden. De aanwezigen hebben nog wat materialen in veiligheid proberen te brengen, maar zelf blussen hebben ze niet meer kunnen doen”, vult de brandweer nog aan.

Ooggetuigen zagen hoe het vuur zich razendsnel verspreidde.© RR

Erg aangedaan

De kermiskramers zelf waren erg aangedaan. “Logisch, ze waren net het drukke kermisseizoen aan het voorbereiden en nu hebben ze deze enorme tegenslag. De schade is erg groot. Ze waren erg aangedaan en hebben het heel moeilijk met wat hen overkomen is”, zegt waarnemend burgemeester Victor De Groof (Groen-Open Vld), die ter plaatse ging om de situatie goed in te schatten.

De schade is enkel materieel. “Er waren mensen aanwezig in het gebouw op het moment dat de brand ontstond, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen”, geeft De Groof nog mee.

Op sociale media werden beelden verspreid die gemaakt zijn binnen de eerste minuten na de brand.© Facebook

Gezien de enorme omvang van de rookpluim werd gevraagd aan de omwonenden om ramen en deuren te sluiten tijdens de brand. “Maar dat was enkel uit voorzorg, er zijn geen indicaties van gevaarlijke stoffen of asbestverspreiding rond het terrein. Enkele bewoners uit de buurt hebben we gevraagd om preventief even hun huis te verlaten”, geeft vervangend burgemeester De Groof nog mee.

De brandweer kwam massaal ter plaatse.© BFM