Klaus Teuber met een grondstoffenkaart uit zijn spel

Klaus Teuber (70), de bedenker van gezelschapsspel "Kolonisten van Catan", is overleden

De Duitse spelletjesbedenker Klaus Teuber (70) is overleden. Hij is vooral bekend voor het populaire spel "Kolonisten van Catan". Teuber is op 1 april al overleden, maar de spelletjesfabrikant Kosmos brengt het nieuws pas vandaag naar buiten. "We rouwen om het verlies van een uniek persoon aan wie we veel te danken hebben", klinkt het.

"Heb je graan en wil je dat eventueel ruilen tegen erts?" Geen onbekende vraag voor wie ooit al eens "Kolonisten van Catan" heeft gespeeld. Het spel kwam bijna 30 jaar geleden op de markt en groeide uit tot een van de meest populaire gezelschapsspelen van het moment. Het doel is om het fictieve Catan te koloniseren door wegen, dorpen en steden te bouwen. Afhankelijk van de latere uitbreidingen komen daar onder meer zeevaarders en ridders bij.

Het spel is bedacht door de Duitser Klaus Teuber. Wie goed kijkt, ziet overigens dat zijn naam op elke doos van "Catan" prijkt. Kosmos, de uitgever van het spel, laat nu in een persbericht weten dat Teuber overleden is. "Hij is op 1 april op 70-jarige leeftijd overleden na een kort en ernstig ziekbed", klinkt het. "We rouwen om het verlies van een uniek persoon aan wie we veel te danken hebben. Het is onze missie om zijn levenswerk voort te zetten. Klaus Teuber zal gemist worden."

Teuber heeft naast "De kolonisten van Catan" nog andere spelletjes bedacht, maar geen enkel kon die populariteit evenaren.

Enkele jaren geleden is trouwens de naam van het spel ingekort tot "Catan". De fabrikant ontkende toen dat die verandering er kwam omdat het woord kolonisten een negatieve bijklank heeft.

Het spel wordt in ons land verdeeld door 999 Games. "Namens het team van 999 Games wensen wij de Teuber- en Catan-familie veel sterkte toe", meldt het bedrijf.

Meest gelezen