Chinese yuan vervangt Amerikaanse dollar op Russische markt als meest verhandelde munteenheid

Als gevolg van de westerse sancties zette Rusland meer in op het gebruik van andere munteenheden als ruilmiddel.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland en China sloten een hechte vriendschap en delen de wens om een anti-Westers front op het internationaal toneel te leiden. Zo zien de twee grootmachten liever de macht van de Amerikaanse dollar ingeperkt, dat wereldwijd als belangrijkste ruilmiddel wordt gebruikt. Al in 2020 besloten de staten om hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen door vaker gebruik te maken van andere munten.

De essentie: China en Rusland vernauwden de banden en gingen over tot meer handel. Op die wijze werd de Chinese yuan voor het eerst de meest gebruikte buitenlandse munteenheid op de Russische markt.

  • Dat zorgde ervoor dat de yuan in februari voor het eerst vaker verhandeld werd dan de dollar. In maart werd dat verschil nog duidelijker zichtbaar. Dat schrijft Bloomberg op basis van transactierapporten van de Beurs van Moskou.
  • De wissel komt er nadat extra sancties enkele Russische banken raakten die nog de mogelijkheid hadden om grensoverschrijdende transfers in dollars uit te kunnen voeren.
  • Rusland begon na de invasie in Oekraïne en de eerste westerse sancties meteen zijn handelsrelaties met China te verdiepen. Vorige maand bezocht de Chinese president zijn Russische evenknie en besloten ze om nog meer samen te werken op vlak van handel, investeringen, toeleveringsketens, energie en technologie.
Bron: Bloomberg op basis van Moscow Exchange

Nieuwe structuur Rusland

Opvallend: Het Russische Ministerie voor Financiën paste zijn marktoperaties begin dit jaar aan naar de yuan in plaats van de dollar.

  • Daarnaast besloot het ministerie om via een nieuwe structuur 60 procent van de nationale staatsrijkdommen in yuan te bezitten.
  • De Bank van Rusland vraagt geregeld aan bedrijven en burgers om vaker te werken met de roebel of munteenheden van bevriende naties, uit vrees dat andere munteenheden zoals euro’s, yens en dollars bevroren zouden worden.
    • Ondanks die maatregelen, bleef de dollar de meest populaire munteenheid op de Russische markt.

(nd)

Meer