Belgen "potten" hun elektrotoestellen en lampen "op": effect van corona voorbij en financiële onzekerheid 

We hebben vorig jaar 40 miljoen lampen en afgedankte toestellen bij een recyclagepunt of containerpark binnengebracht. Dat zijn er minder dan in de jaren ervoor. Maar toen zaten veel mensen thuis door corona, en werden ook meer toestellen gekocht en vervangen. Er werden vorig jaar wel meer toestellen binnengebracht bij een kringloopwinkel.

De Belgen hebben vorig jaar ruim 40 miljoen afgedankte elektrotoestellen en lampen binnengebracht. Dat blijkt uit cijfers van vzw Recupel die de inzameling van elektronica organiseert in ons land. 

Per Belg werd vorig jaar gemiddeld 0,8 kilo minder ingezameld, tot nog 10,3 kilo per inwoner. Recupel verklaart de daling na twee recordjaren door de coronaperiode. "Toen zaten mensen vaak thuis en werden er meer toestellen gekocht, vervangen en opgeruimd. Dat effect viel weg in 2022." Ook de economische onzekerheid en de oorlog in Oekraïne versterken de trend om spullen "op te potten", klinkt het.

50 miljoen huishoudtoestellen slingeren rond in huis

Recupel roept op om oude elektronica niet "op te potten"

Toch roept de organisatie op om ongebruikte toestellen te blijven binnenbrengen. "Daarvan slingeren er nog zowat 50 miljoen rond in Belgische huizen. Daar heeft niemand wat aan, wij zorgen dat ze een nieuw leven krijgen", aldus Recupel. Als de toestellen niet meer hersteld kunnen worden, recycleert men de onderdelen.

Wat waren de belangrijkste inzamelpunten vorig jaar? 

  • Het containerpark (53,6 procent)
  • De distributiesector (22,9 procent)
  • Via ophaling (14,4 procent)
  • Kringloopwinkels (9,1 procent)
Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Recupel merkt op dat de inzamelcijfers in de eerste maanden van 2023 weer stijgen, maar vindt het nog te vroeg om van een structurele verbetering te spreken.

Meest gelezen